Hírek

2016.07.18. 10:42

Egy hét alatt 369 riasztás - Megyénk katasztrófavédelmi krónikája

Veszprém megyében az elmúlt héten 369 alkalommal riasztották a tűzoltókat káreseményhez. Ebből 304 esetben vonultak műszaki mentésre és 10 alkalommal kellett tűzesetnél beavatkozni. 55 esetben érkezett a tűzoltóságok híradóügyeletére téves jelzés.

Csütörtökön este érkezett riasztás a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletére, miszerint két személyautó frontálisan ütközött Veszprém és Zala megye határán, július 14-én. Az ütközés erejét jól mutatja, hogy az egyik autó karosszériája a baleset következtében kettészakadt.

A káresethez Badacsonytomajról valamint Keszthelyről vonultak ki hivatásos tűzoltó egységek, akik a gépkocsik áramtalanítását követően megkezdték a műszaki mentési munkálatokat. A két gépkocsiban összesen öten utaztak, közülük hárman sérültek meg, ellátásukról a Mentőszolgálat munkatársai gondoskodtak.

A beavatkozás idejére a 71-es főút érintett szakaszát teljes terjedelmében lezárták, a forgalmi akadály megszüntetése után azonban újra zavartalanul megindulhatott a forgalom.

Villanyoszlopnak ütközött egy személyautó a Veszprém megyei Ukk belterületén, a 84-es főút 31-es kilométerénél, július 15-én. Egy ember könnyű sérülést szenvedett a balesetben, ezért a mentők kórházba szállították. A kiérkező sümegi önkormányzati tűzoltók áramtalanították a járművet, a rendőrségi helyszínelés után pedig megszüntetik a forgalmi akadályt. A munkálatok végeztéig lezárták az érintett útszakaszt, a forgalmat a rendőrség eltereli.

A vihar erős, helyenként viharos széllel, nagy mennyiségű lehullott csapadékkal néhol pedig jégesővel vonult végig az ország nyugati részén, érintve ezzel Veszprém megye teljes területét is. A vihart követően közel háromszáz műszaki mentéshez és egy lakóháztűzhöz riasztották a tűzoltókat megyeszerte. A legtöbb bejelentés Balatonfüredről érkezett, de a viharos szél Tapolcán és Tésen okozott nagyobb károkat, ahol családi házak tetőszerkezetét rongált meg, de számos helyre riasztották a tűzoltókat leszakadt faágakhoz, kidőlt fákhoz, elárasztott pincékhez.

Kővágóörsön a strandbüfére dőlt egy fa, amit motoros láncfűrésszel daraboltak fel a badacsonytomaji hivatásos tűzoltók. Nem csak a Balaton partján okozott károkat a vihar, Tapolcán például egy kidőlt fa elektromos vezetékeket és villanyoszlopokat is magával rántott a Martinovics Ignác utcában. Szintén Tapolcán mélygarázst öntött el a víz a Radnóti Miklós utcában. Fák dőltek a vasúti sínekre Tapolca és Nemesgulács között, egy vasúti szerelvény is itt vesztegelt, amíg a tűzoltók el nem távolították a tízméteres fákat. Balatonudvarin egy húszméteres fa dőlt ki, három telket is érintett, végül egy köztes épületen akadt fenn, míg Alsóörsön egy kempingben álló lakókocsit rongált meg egy kidőlt fa.

A legsúlyosabb káreset Berhidán történt, ahol egy családi ház tetőszerkezetébe villám csapott, melynek következtében a tetőszerkezet teljes terjedelmében égett. A lángokat veszprémi és pétfürdői tűzoltók fékezték meg. A házban élő négy embert rokonoknál kellett elhelyezni.

Ezen kívül még két esetben volt szükség lakosságvédelmi intézkedésre, összesen öt ember elhelyezését kellett megoldani az éjszaka folyamán: Balatonszepezden egy családi ház tetőszerkezetét beszakította egy rádőlő fa, míg Balatonfüreden a viharos szél szakította le a ház tetejét. Mindkét esetben az elhelyezést rokonoknál meg tudták oldani.

Csütörtökre virradóra Balatonfüred térségéből érkezett több jelzés, főleg kidőlt fákhoz, és elárasztott pincékhez. A tűzoltók folyamatosan címről címre vonulnak és folyamatosan számolják fel a káreseteket.

A károk felszámolásában hat önkéntes tűzoltó egyesület (a Tótvázsonyi Önkénes Tűzoltó Egyesület, az Ábrahámhegyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Kővágóörsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Csabrendek Község Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesülete, a Zalahaláp-Sáska Községek Önkéntes Tűzoltó Egyesület, valamint a Balatonfüred Önkéntes Tűzoltó Egyesület) is részt vett, valamint a Veszprém Megyei Kutató-mentő Szolgálat is beavatkozott Kapolcs területén, ahol a jégeső okozott károkat.

A viharos időjárás összesen harmincöt települést érintett Veszprém megyében, melyből csupán két településen, Borzaváron és Porván okozott áramkimaradásokat a délelőtt folyamán elhárították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!