Hírek

2016.05.10. 12:47

Quaestor-károsultak: "hol van a pénzünk?"

Veszprém - Hol van a pénzünk? – ezt kérdezték a Quaestor károsultak egy minapi, számukra rendezett fórumon a közelmúltban, Veszprémben. Czvizler Csabáné, Veszprém megyei képviselőjük azt tanácsolta, mindenki kérjen tételes elszámolást az illetékestől.

Kovács Erika

Nagyon sokan 0-ás elszámolást kaptak, mások viszont méltánytalanul keveset – összegezte az eddigi tapasztalataikat Czvizler Csabáné, a Veszprém megyei Quaestor-károsultak képviselője.

Mint mondta, a károsultakhoz megérkezett elszámolás nem részletező és nem tételes formában készült, hanem csak a végösszeget tartalmazza. A kárrendezési szabályzat 2016. január 7-én lépett hatályba, időközben viszont módosították úgy, hogy a károsultak nem értesültek róla, és számukra kedvezőtlenül változások történtek benne. Czvizlerné kiemelte, teljesen becsapottaknak, kiszolgáltatottaknak, reményt vesztettnek érzik magukat a károsultak. Az emberek tanácstalanok, nem tudják, mit tegyenek. Hozzáfűzte, mindenkinek alapvetően fontos, akár kap pénzt, akár nem, hogy részletező, tételes elszámolást kérjen a Kárrendezési Alaptól. Nagyon sok idős ember utolsó megtakarítását vesztette el, amit egy életen át kuporgatott össze. Aláhúzta továbbá, bízott mindenki a kormány megígért kártalanításában, de ez inkább kárvesztés lett az emberek számára!  - fogalmazott a károsultak képviselője.

Beszélt arról is, hogy csak harmadannyi pénzre számíthatnak a Quaestor-károsultak az úgynevezett második körös kártalanításnál, mert az új jogszabály miatt az eredetileg kalkulált pénz harmadát kapják meg a kötvényesek. A Kárrendezési Alap ugyanis az eddigi számítások szerint a korábban tervezett 100 milliárd helyett csak 34,5 milliárd forintot tervez kifizetni nekik, emellett 2,5 milliárd forintot kaphatnak még a Hungária Értékpapír ügyfelei. Ez azt jelenti, hogy a második körben körülbelül harmadannyi pénzhez jutnak majd a befektetők, mint amit eredetileg reméltek. A kifizetendő összeg azért csökkent, mert az új kártalanításról szóló törvény alapján már le kell vonni a kifizetendő összegből a lezárt ügyletek hozamát is. Azok, akik 2008-tól tették be a pénzüket Quaestor-kötvényekbe, és évente bruttó 6-8 százalékos hozamot kaptak, eleve arra számíthatnak, hogy a névérték csupán 50-60 százalékát kapják meg. Emellett a 3 millió forint fölötti kártalanítási összegből 11 százalékos önrészt is levonnak, ami tovább mérsékli a kifizetéseket.

A quaestorosok egyszer már kaptak pénzt a Befektető-védelmi Alaptól, a tavaly júliusban indított kárrendezéskor 86,8 milliárd forintot fizettek ki nekik. A befektetők a fiktív kötvények után kaptak kártalanítást úgy, hogy az egymillió forint fölötti részt 10 százalékos önrész terheli, vagyis a befektetők csak a kötvények névértékének 90 százalékát kapták meg.

-A quaestor károsultak nem nyugodnak bele helyzetükbe, küzdenek a pénzükért,  folyamatosan utcára vonulnak Veszprémben is, legközelebb május 26-án Budapesten kerül erre sor – közölte Czvizler Csabáné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!