Hírek

2016.04.08. 05:38

Kislányokhoz vonzódott a cukrosbácsi?

Ezer forintot dobott le az asztalra a kislányom, aztán elbújt. Közölte, ezt Misi bácsi adta neki, azért, hogy hallgasson. Miért? – kérdeztem rémülten. Azt mondta, mert csókolgatta és simogatta – mondja dühösen, könnyezve a kislány édesanyja, akinek a gyanú szerint három kiskorú lányát molesztálta a 61 éves férfi.

Kovács Erika

– Felfoghatatlan, hogy ez velünk megtörténhetett! – szorítja magához az egyik kislányát az édesanya, aki azt kéri, se nevüket, se lakhelyüket ne nevezzem meg a gyerekek miatt. Szemét lesütve, halkan megjegyzi: – Mélységesen megrendített minket, hogy a mi kislányainkat ilyesmi érhette!

– De a legnagyobb kérdőjel az életünkben mégiscsak az, hogy vajon hogyan tudják a történteket feldolgozni későbbi, felnőtt életük során – teszi hozzá a gyermekek édesapja, aztán a szülők érezhetően az események hatása alatt nekifognak a borzalmas történet elmesélésének. Azt mondják, amiatt beszélnek erről, hogy más okuljon az esetből, és hasonló helyzetben a környezetük figyeljen oda a gyermekekre.

A kislányok 10, 11 és 14 esztendősek. A család udvarában mindig éltek állatok, és a szomszédban, ahol egy háztáji gazdaságban a 61 éves erdélyi férfi másfél éve dolgozott, szintén számtalan állat él, köztük kisgidák is, így gyakran átmentek a lányok, segítettek etetni őket, simogatták, szeretgették a kis állatokat. – A minap a 10 és 11 éves kislányunk szintén átment a kisgidákhoz, közülük az idősebb lányunk a kiszökött kecskék után szaladt, a fiatalabb gyermekünk bent maradt, akit a férfi a kislányom elmondása szerint megfogott, csókolgatott. Aztán végül mindkét kislány hazafutott, és elbújtak a bútorok alá a szobában – idézte fel a történteket az anya. Könnyezve így folytatta, „aztán hallottuk, egyik kislányunk mondta, ne mondjuk el! Mire a másik rávágta, de igen, ezt el kell mondani anyuéknak! – idézte a gyerekeit az anya. Végül a szülők így tudták meg, mi történt a szomszédban, és azonnal a rendőrségre mentek.

– Nincsenek szavak a döbbenetre, a megrökönyödésre, a szomorúságra, az elkeseredésre, amit akkor és azóta is érzünk – érzékelteti kritikus helyzetüket az apa, hozzátéve, rémtörténetüknek ezzel nincs vége. Elmondta, a mostani eset után a nagyobbik, közel 14 éves kislányuk is beszélt hasonló helyzetekről. A szülőknek egy januári eset is tudomására jutott, amikor azt mondta a szomszéd az egyik lányuknak – akit azzal hívott át, hogy segítsen neki –, hogy szeretetből és nem szerelemből ad neki pénzt, miután a férfi simogatta, puszilgatta, és azt kérte, ne mondja el. A szülők azt is most tudták meg, hogy miért nem akartak átmenni a lányok csokiért a szomszédba, amit a férfi kínált nekik, és amit a gyerekek nagyon szívesen esznek. Beszélnek arról is, hogy miután az eset kitudódott, a férfi megfenyegette őket azzal, ha hozzá mernek nyúlni, akkor elássa az egész családot. Ők úgy tudják, a férfi a történtekről úgy vélekedett, hogy „tévedni emberi dolog”.

Édesanyjához bújik az egyik kislány. Vajon mi történhetett velük?
Illusztráció: Kovács Erika

– Borzasztó, hogy húsvétkor még átjött hozzánk beszélgetni ez az ember a szomszédból, aki akkor érkezett vissza Erdélyből, ahol él, akkor még mit sem sejtettünk a borzalmakról, beszélgetett velünk, csokoládét hozott.

A szülők a szomszédjukat barátságos, családcentrikus embernek ismerték, aki szívesen jött át hozzájuk, beszélgetett velük, és sokat mesélt nekik szép családjáról.  – Remélhetőleg „csak” ennyi történt a gyermekeinkkel, amikről tudomásunk van, de arról fogalmunk sincs, hogyan dolgozzák fel mindezt, ezért pszichológushoz visszük őket. Ráadásul a munkahelyemet is elvesztettem, ahol felmondtam, mert nem merem többé itthon hagyni egyedül a lányokat – mondja zokogva az anya.

Dr. Orosz Katalin,  Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság (VMRFK) sajtószóvivője az esetet érintő kérdésünkre, miszerint folyik-e eljárás az ügyben, közölte, a VMRFK vizsgálati osztályán szexuális erőszak bűntett elkövetésének gyanúja miatt indult büntetőeljárás.

A gyerekek közismerten szeretik az édességet meg az állatokat, főként a kicsiket, másfelől bíznak a felnőttekben, és gyakran éppen ezeket használják ki náluk egyesek, amikor elcsalják őket valahova, ahogy történt a mostani esetben is egy megyénkbeli településen – szögezték le pszichológusok. A megelőzésben alapvető szerepe van a családnak a minél korábbi, őszinte beszélgetéseknek a gyermek védelme, biztonsága érdekében.

–Az egy életre nyomot hagyhat, illetve rányomhatja bélyegét a kamasz- és a felnőttkorra is, ha egy gyermeket szexuálisan molesztálnak, zaklatnak. Például elfordulhat, hogy nehezen választ párt, bizalmatlan lesz másokkal, és szexuális problémái is lehetnek  – mondta az eset kapcsán Szilágyi Judit, klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus. Hozzátette, Nyugat-Európában már óvodás-, illetve kisiskolás korban is bemutatnak a gyerekeknek olyan oktatófilmet, hogy hol lehet hozzájuk nyúlni, hogyan kell viselkedni velük a felnőtteknek. Az ugyanis nagyon fontos, hogy a gyerek minél előbb megtudja, egy felnőtt mit tehet vele és mit mondhat neki, mert kiskorban ők ezt természetesen nem tudhatják még, és zaklatásnál, molesztálásnál is azt gondolják, ez a normális. Sajnos erről nem beszélnek, esetleg csak későn, mert egyfelől azt hiszik, hogy normális, ami történik velük, másrészt pedig, főként, ha nagyobbak, már szégyellik magukat, emiatt titkolják.

Szilágyi Judit szerint amennyiben a gyermekkel sajnálatos módon megtörténnek a szexuális zaklatások, molesztálások, akkor alapvető szerepe van a szakembernek, illetőleg a pszichoterápiának, ami két-három évet is igénybe vehet. Ezeknek a borzalmas történeteknek legtöbbször van jele: a gyerek viselkedése, ha még parányit is, de megváltozik, például fél azoktól, akikkel korábban bizalmas volt, adott témákat kerül. Ezek a változások megnyilvánulhatnak interneten is, amikor olyan portálokat keres fel, amiket korábban nem szokott, erről a szülő viszont nehezen szerez tudomást – mondta a szakpszichológus. Mint kiemelte, fontos, hogy a gyerek feldolgozza a vele történteket, kibeszélje, illetőleg kirajzolja magából azokat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!