Hírek

2015.09.09. 16:34

Dányi Béla Szabolcsból érkezett, de hazajött

Veszprém - Célkitűzésem a törvényesség betartása, a közbiztonság fenntartása, illetőleg a megye mentő-tűzvédelmi lefedettségének, az önkéntességnek és a lakosságvédelemnek az erősítése.

Kovács Erika

Dányi Béla megyei katasztrófavédelmi igazgatót szakmai koncepciójáról, terveiről kérdeztük.

- Mi volt a legfőbb oka, amikor megpályázta az igazgatói állást távol otthonától?

- Nem pályáztam meg az állást, hanem Tollár Tibor tűzoltó vezérőrnagy a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízott főigazgatójának javaslatára nevezett ki Pintér Sándor belügyminiszter.

- A beiktatásán azt mondta, hazajött Veszprém megyébe, ezt miként gondolta?

- Életemben mindvégig Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyék voltak a meghatározók. Szabolcs megyéhez kapcsolódik gyermekkorom és az életem elmúlt harminc éve. A főiskola elvégzését követően 1980-ban saját kérésemre kerültem Tapolcára, első tiszti beosztásba. Az itt élő emberek kedves fogadtatása, valamint ez a gyönyörű természeti környezetet, amely az egész megyére jellemző és nem utolsósorban az első beosztásban szerzett sikerek megszerették velem a megyét, olyan mértékben, hogy a végleges letelepedés gondolatával kacérkodtam. 1985-ben elsősorban családi okok miatt kellett váltanom, viszont amikor csak tehettem szívesen jöttem vissza látogatóba.

Dányi Béla megyei katasztrófavédelmi igazgató fontosnak tartja az önkéntes munkavégzést
Fotó: Balogh Ákos

- Mi volt az első, amit elvégzett munkakörében?

- Az első feladat a beosztás átvétele. A katasztrófavédelem sokrétű, integrált feladatrendszeréből adódóan egy megyei katasztrófavédelmi igazgatóság átvétele igen összetett feladat, amely magában foglalja a megye veszélyeztetettségének, eddig elvégzett, folyamatban lévő és a szervezett előtt álló feladatok, a munkatársak, az alárendelt szervezetek, a gazdálkodás állapotának megismerését.

- Mi az, amin változtatni kíván, és melyek azok a területek, amelyre épít?

- Elődöm Németh Tamás tűzoltó ezredes úr vezetésével a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állománya olyan stabil és jól működő alapot hozott létre, amelyre lehet tovább építkezni. Mint ahogy azt beiktatási beszédemben is megfogalmaztam, célkitűzésem a törtvényesség betartása, a közbiztonság fenntartása, illetőleg a megye mentő-tűzvédelmi lefedettségének, az önkéntességnek, a lakosságvédelemnek az erősítése, a veszélyes üzemek, szállítmányok, alapvető és létfontosságú rendszerek felügyelet alatt tartásával a biztonságos működés. A hatósági munka területén az ügyfélbarát, magas színvonalú szakmai munkával a megelőzés hatékonyságának növelése. A személyi állománynak a jó munkavégzéshez szükséges elhelyezési és műszaki feltételeket biztosítani, a lehetőségeket kiaknázva javítani kívánom, mert meggyőződésem, hogy a megfelelő feltételek alapvetően fontosak az eredményesség tekintetében.

- Azt is közölte nemrég, hogy pályája hátralévő részét itt kívánja eltölteni. Családja is önnel tart majd?

- Ahogy az egyenruhásoknál tartja a mondás, amennyiben elöljáróim is úgy gondolják. Kinevezésem öt évre szól, és koromnál fogva akkor már olyan közzel leszek a nyugdíjkorhatárhoz, hogy erre minden esélyem megvan. Családom most nem tartott velem, mivel feleségemet idős édesapjának gondozása Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéhez köti, felnőtt gyermekünk Budapesten dolgozik és él családjával, egyelőre egyedül fogok itt élni, és amennyiben feladataim engedik, hétvégéken ingázom Veszprém és Nyíregyháza között.

- Mi a legfőbb passziója, mivel foglalkozik legszívesebben a szabadidejében?

- Hobbim az olvasás, kerékpáros természetjárás, valamint a vadászat. Mindezekre bőven kínál lehetőséget a város és környéke, illetőleg a térség, Veszprém megye. Mindössze az jelent majd akadályt számomra, hogy kevés időt tudok ezekre fordítani a munka, illetve a sok utazás mellett.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!