Hírek

2015.07.07. 12:54

Különleges szobrok érkeznek Veszprémbe

Veszprém - Bernar Venet alkotásait Veszprém közterein is elhelyezik, az első műveket kedden állították fel.

Balla Emőke

Napjaink egyik legbefolyásosabb francia művésze, a hetvenegy éves Bernar Venet képző- és iparművész, festő és teoretikus. Provokáló képei, performanszai nemcsak megdöbbentik, hanem befolyásolják a nézőket. A művész akinek neve egybeforr gigantikus méretű acélszobraival MetaMetria című kiállítása július 18-án nyílik a Modern Képtár-Vass László Gyűjteményben. Bernar Venet tavaly decemberben járt Veszprémben, hogy a júliusi tárlatról Hegyeshalmi Lászlóval, a Művészetek Háza igazgatójával és Vass László műgyűjtővel egyeztessen. Akkor beszéltek arról, hogy a művész nagy méretű alkotásait szabadtéren is bemutatja.

Fotó: Balogh Ákos Alex

A kiállítás ideje alatt egyfajta múzeumtér-tágítási kísérletként három köztéri alkotás látható Veszprémben. Az első szobrot, egy 9,2 méter magas, hét tonna súlyú művet a Viadukt-dombra helyezték el kedd délben. Látható lesz egy négy darabból álló alkotása a Budapest út Jutasi úti körforgalomban (a négy együttes 2,5 méter magas, 3 méter széles és 12 méter hosszú, darabonként három tonna), illetve egy mű a vidámpark területén.

Venet munkái számos jelentős magán- és közgyűjteményben helyet kaptak. Az alkotásokot a veszprémiek is megtekinthetik, nemcsak a tárlaton, de a köztereken is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!