Hírek

2015.02.16. 18:25

Páratlan panoráma nyílik majd a megerősített balatoni partfalról

Közel félmilliárd forintos beruházással végzi el a Máv Zrt. a balatonakarattyai magaspartfal védelmi munkáit a biztonságos közlekedés érdekében.

Kovács Erika

Ezt közölte a cég kommunikációs igazgatósága, miután Gógné Zs. Zsuzsa olvasónk érdeklődött a munkáról lapunknál. A Máv hozzátette: az észak-balatoni vonal bevezetőjén, Balatonkenese és Balatonakarattya között a MÁV Zrt. a magas partfal védelmi munkáin dolgozik.

A munkát a cég végezteti el 299 millió forint uniós, és 154 milliós saját forrásból. A kivitelezés Balatonkenese-Balatonakarattya között a teljes rézsű felületen történik, mintegy 32.000 négyzetméteren. A munkákat 2014. november 5-én kezdték el, kis szünet után a 2015. február 28-tól április 17-ig folytatják. Ezalatt a Budapest-Székesfehérvár-Tapolca vonalon menetrendi módosításokra számítani kell, amit a Mávinform közöl. A kivitelezőnek idén május 31-ig kell az utómunkát befejezni. Mindezzel azt várják, hogy stabilizálódik a rézsű, így a vágány sem csúszik tovább, és biztosítható a folyamatos vasúti közlekedés. A megerősítést az idei nyári főszezonra befejezik.

Az előzményekről elmondták, Balatonakarattyánál és környékén a magas fal lazább talajszerkezetű. A Balatonkenese és Balatonakarattya között a 90-es évek közepén a sínekre omlott a löszfal egy része. A vasúttársaság ezért folyamatosan erősíti ezen a szakaszon az altalajt. Korábban fallal stabilizálták a pályaszerkezetet, két méter mélységben megalapozták a vasúti töltést, megtámasztották a meredek teljesen megújult, rézsűket, a talajtámfalaknál a rézsűkbe rétegesen beépített acél, illetve műanyag hálók is biztosítják a stabilitását.

A partfal Kisfaludy sétánynál levő szakaszán, ahol a kilátás páratlanul szép, Rozs Péter, a település alpolgármestere mutatta meg a rendbetett környezetet, ahol külön vízelvezetőket is beépítettek. A talajról kiirtották a hatalmas bozótot, felszedték a talajt, majd különleges hálót helyeztek el, amire visszatöltötték a földet. Azt mondta, a partfal virágosításáról tárgyalnak majd a vasúti céggel. A sétányra térkövet terveznek, mellé ökumenikus templomot, futópályát illetve azt, hogy a kerékpárutat az Árpád útról ide irányítják át.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!