Hírek

2014.02.02. 12:00

A vöröskeresztes eszme mentén

Veszprém - A napokban lezárult a Magyar Vöröskereszt Veszprém megyei igazgatói posztjára kiírt pályázat. A szervezet élére Baráth Gábort nevezték ki, aki 2013 áprilisa óta megbízott megyei igazgatóként dolgozott.

Szabó Péter Dániel

A pályázat lezárultát követően Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója, a megyei szervezet vezetőségével egyetértésben hozta meg a döntést. A 31 éves Baráth Gábor Tapolcán született, de Ajkán nőtt fel. A helyi Vörösmarty gimnáziumban érettségizett, majd a veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola szociális munkás szakának 2006-os elvégzése után évekig a városban is dolgozott.

- Az ajkai Térségi Családsegítő és Gondozási Központban családgondozóként kezdtem a pályát közvetlenül a diploma megszerzése után. Később több területen is volt lehetőségem kipróbálni magam Ajkán, például a hajléktalanok átmeneti szállásán, a családok átmeneti otthonában, illetve a gyermekjóléti szolgálatnál. 2009-ben köztisztviselői pályára léptem, szociális ügyintézőként, tanácsosként dolgoztam Noszlop, Oroszi és Doba községek körjegyzőségén - mondta el a Napló kérdésére Baráth Gábor, aki hangsúlyozta, a közigazgatásban is hasznos tapasztalatokat szerzett, hiszen a gyakorlati munka mellett részleteiben sikerült megismernie a szociális szféra működésének adminisztratív hátterét, a vonatkozó jogszabályokat, illetve közigazgatási alapvizsgát is tett.

Egy évvel később aztán visszahúzta a szíve az emberek közé. - Akkor és azóta is vallom: az embereknek akkor tudunk igazán segíteni, ha sokkal szorosabb, személyesebb a kapcsolat segítő és segített között. Egy karitatív szervezetnél végzett munka eredményét első kézből láthatja az ember, s azonnali visszacsatolást kap az érintettekről. Így vezetett az utam a Magyar Vöröskereszthez, ehhez a 133 éves múlttal, s nemzetközi háttérrel bíró szervezethez. Itt dolgozni mindig kihívás, legyen az bármilyen munkakör - tette hozzá a megyei igazgató.

Baráth Gábor szociális munkásként kezdett dolgozni Várpalotán. A átmeneti szállón hajléktalanokkal foglalkozott, a szenvedélybetegek közösségi ellátó szolgálatánál koordinátorként tevékenykedett, majd az utcai szolgálat szociális szolgálat munkatársaként és a megyei hatáskőrű, úgynevezett krízis autó egyik szakembereként közvetlenül találkozott a segítségre szoruló embertársaival.

Baráth Gábor: Az élet és az egészség védelme a legfontosabb (Fotó: Szabó Péter Dániel)

- Ünnepnapokon általánosnak számított egy hajnali fél hármas hívás, amikor egy-egy segítségre szoruló, a kihűlés veszélyével fenyegetett emberhez riasztottak minket. Mi pedig indultunk a kollégákkal, kapcsolatot teremtettünk a rászorulóval, s beszállítottuk a területileg illetékes éjjeli menedékhelyre. Talán a Vöröskereszt munkáját is dicséri, hogy Várpalotán és térségében évek óta senki nem vesztette életét fagyhalál miatt. Ezért is dolgozunk. A véradásszervezés, az elsősegélynyújtás társadalmi népszerűsítése is mind az élet és az egészség védelmét szolgálja, ami a Vöröskereszt mozgalom egyik alapvető küldetése - szögezte le Baráth Gábor, aki 2011-től előbb intézményvezető-helyettesként, majd vezetőként dolgozott a Várpalota Térségi Összevont Szociális Intézmény élén, ahol minden ellátási formát figyelembe véve éves szinten közel 200 embert láttak el. Közben 2012-ben szociális szakvizsgát tett, 2013 áprilisától pedig egészen a 2014 januári végleges kinevezéséig megbízott igazgatóként vezette a Vöröskereszt megyei szervezetét.

A működtetés folyamatos biztosítása mellett a hatékonyságot növelő racionalizálás, valamint újabb szolgáltatási formák felkutatása és elindítása szerepel a feladatai között, természetesen hűen a Vöröskereszt alapelveihez. - Karitatív munkánk akkor lehet igazán eredményes, ha a kollégák a vöröskeresztes eszmét is szem előtt tartva végzik a munkájukat. Szerencsés helyzetben vagyok, hiszen az előbbieket szem előtt tartó munkatársakkal dolgozhatom együtt - tette hozzá a megyei igazgató.

Több mint 50 főállású szakember dolgozik a szervezetnél. A veszprémi megyei központ mellett - ahol a szenvedélybetegek közösségi ellátó szolgálata és alacsonyküszöbű ellátó szolgálata is helyet kapott - támogató szolgálatot működtet a Vöröskereszt Veszprémben a Haszkovó utcában, családok átmeneti otthonát és krízisközpontot Taliándörögdön, a már említett összevont intézményt Várpalotán, emellett pedig falugondnoki szolgálatot látnak el Hegymagason. A felsoroltakon kívül a megye nagyobb járásaiban, név szerint Ajkán, Balatonfüreden, Pápán, Tapolcán, Várpalotán, Veszprémben és Zircen területi irodái vannak a szervezetnek, ami elengedhetetlen - többek között a megye vérellátásának zavartalan biztosításának érdekében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!