Hírek

2014.02.28. 18:50

Klári néni száz nehéz éve

Századik születésnapja alkalmából részesült köszöntésben dr. Tombor Nándorné, aki miután a háborúban elesett a férje, egyedül nevelte fel négy gyermekét.

Őrsi Ágnes

A hihetetlenül derűs embert, aki lila nadrágkosztümben, rózsaszín blúzban nagyon elegánsan fogadta vendégeit, Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és Porga Gyula polgármester is felköszöntötte. A közigazgatási és igazságügyminiszter a kormányfő emléklapját is átnyújtotta.

(Fotó: Penovác Károly)

Ami azt illeti, Klári néninek szép számmal vannak a tisztelői, hiszen nagyon barátkozó, pozitív személyisége mindenkit levesz a lábáról. Ahogy mondja, jól van, csak a járás esik nehezére, kevesebbet jut el templomba, mint szeretné.

Budapesten született, gyógypedagógiai tanárnőként dolgozott, tanított németet, franciát és latint. Polgári jólétben kezdődött a kis család élete, melybe négy fiú született. 1944-ben katonaorvos férje elesett a háborúban. Az egyedül maradt asszony Somogyba költözött, ahol valamivel kevesebbe került az élet, de az özvegy így is éjt nappallá téve dolgozott, hogy négy gyermekével talpon tudjon maradni. Visszaköltöztek Pestre, ahol végre állást kapott. Tanított, tankönyveket, módszertani kiadványokat, tanterveket írt, tagja volt a szerkesztőbizottságoknak.

Amikor eljött a nyugdíj ideje, fiai után Klári néni is elhagyta a Krisztinavárost. Veszprémbe költözött, és hamar beilleszkedett a ferences körbe, a pedagógus klubba, közben pedig utazott. Ahogyan jöttek az unokák, úgy változott az úti cél, ő ahol tudott, ott segített.

(Fotó: Penovác Károly)

Most, a képeket nézegetve egy nagy család mosolyog ránk; Klári néni két fiával (mivel András és Gábor már meghalt), tíz unokájával, huszonöt dédunokájával, a házastársakkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!