Hírek

2013.11.18. 14:35

Várpalotai kettősgyilkosság - A rossz szomszédi viszony halálos áldozatai

A júliusban történt várpalotai kettős gyilkosság legvalószínűbb indoka a környékbeliekkel több éve fennálló rossz szomszédi viszonya lehetett – közölte Herczeg Gábor, a megyei főkapitányság vizsgálati osztályának kiemelt főelőadója.

Halmos György

A gyilkosság reggelén történtekről elmondta, negyed hét körül a későbbi áldozat férje elment vásárolni, és körülbelül egy órával később ért haza. A házuknál már akkor ott volt az a férfi, aki az idős házaspárnak rendszeresen segített a ház körüli munkákban. Együtt vitték be a vásárolt holmit a gépkocsibejárón keresztül a ház felé, amikor két dörrenés hallatszott.

Mint később kiderült, a szomszéd adott le két lövést vadászfegyveréből, az egyik a vállán találta el a fiatalabb férfit. A tulajdonos azt mondta a sebesültnek, rohanjon be a ház melletti melléképületbe, ő pedig bemenekült a házukba, bezárta az ajtót és szólt feleségének, hogy telefonáljon a mentőknek. Eközben újabb lövést hallottak kintről, mint később kiderült, a tettes a fegyverével átlőtte a melléképület ajtaját, a sörétek a bent lévő férfit a combján találták el. A tettes ezután a lakóházba próbált bejutni, de a tulajdonos annak ajtaját belülről bezárta, ezért egy lövést adott le a bejárati ajtóra. Ezt észlelve a tulajdonos a kamrában keresett menedéket.

Úgy észlelte, hogy a támadó elhagyja az udvarukat, de rövid idő múlva újabb lövést hallott, mint a nyomozás során megállapították: a szomszéd a nyitva hagyott étkezőablakon keresztül bejutott a házba, ahol megtalálta az asszonyt, aki kérdőre vonta a szomszédot tette miatt. Ekkor ismét – ötödször is – lőtt, a háttal álló asszony derekát találta el. A tettes visszament a saját portájára, és a garázsban – ahol évtizedekkel korábban első felesége is öngyilkosságot követett el – felakasztotta magát.


A várpalotai kettősgyilkosság színhelye a végzetes júliusi vasárnapon. Féltek a környéken a tettestől, de a tanúkihallgatások során kiderült, mindenki csak beszélt arról, hogy majd jelez a rendőrségnek, de hivatalos megkeresés nem érkezett a hatósághoz (Fotó: Penovác Károly)



A helyszínre kiérkező mentők már nem tudtak sem az asszonyon, sem a fiatalabb férfin segíteni, életüket a gyors és szakszerű orvosi beavatkozás sem tudta volna megmenteni, kivérzéses sokk miatt haltak meg.

A bűncselekmény reggelén elterjedt a hír, miszerint a gyilkos túszul ejtette saját családját, de mint kiderült, ez nem volt igaz, ugyanis bár a felesége és legkisebb gyermeke otthon volt, ők azonban nem észleltek a gyorsan lezajló eseményekből semmit, amikor a rendőrök megérkeztek, a férfi már halott volt.

A nyomozás során kiderült, hogy a férfi engedéllyel tartotta vadászfegyverét. Vizsgálták azokat az információkat is, miszerint korábban érkezett bejelentés a férfi magatartása miatt a rendőrségre, azonban ezt az adatok megcáfolták. A tanúkihallgatások során egyértelművé vált, mindenki csak beszélt arról, hogy majd jelez a rendőrségnek, de hi-vatalos megkeresés nem érkezett a hatósághoz – mondta a kiemelt fővizsgáló.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!