Hírek

2013.10.13. 12:05

Túlélőpróba a Balaton felett

A Balaton-felvidéken kalandozhatnak ezúttal a túlélőpróba résztvevői, a speciális versenyt immár nyolcadik alkalommal rendezi meg az MH 54. Veszprém Radarezred és a Veszprémi Honvéd SE.

Szabó Péter Dániel

Az 54-es kihívása névre keresztelt nomád túlélőpróbát még 2006-ban Szűcs Pál ezredes, akkori ezredparancsnok keltette életre, s az azóta hagyománnyá érett versenyt az MH 54. Veszprém Radarezred és a Veszprémi Honvéd SE azóta is rendszeresen megszervezi.

A 100 kilométert is meghaladó táv és a bonyolult tájékozódási feladatok az évek során Magyar Honvédség legkeményebb versenyévé emelték. A sikeres teljesítők aránya öt és negyvenöt százalék között mozgott az évek során. A pontos feladat, illetve a teljes pálya menet közben, gyakran trükkös rejtvények megoldásával derülnek ki - mondta el a veszprémi radarezrednél szolgáló Vass Tibor százados.

Szücs József mérnökezredes, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka (balra) irendszeres résztvevője a próbának (Fotó: Szabó Péter Dániel)

A verseny főszervezőjétől megtudtuk, az idei, október 16- és 18-a között zajló kihívás alap követelménye 54 óra menet és túlélés a terepen. A legyőzendő távolság valamelyest kisebb a megszokottnál (mintegy 80-90 km), viszont az októberi időjárás, a teljes menetfelszerelés cipelése és a minimális pihenés könnyen megtréfálhatja a jelentkezőket: 54 óra alatt összesen 13 alkalommal kell versenyfeladatokat végrehajtani, valamint terepakadályokon kell leküzdeni a résztvevőknek. Vízen, hajón, föld felett és föld alatt is zajlik majd a verseny, amelynek központja ezúttal is a zánkai Új Nemzedék Központ lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!