Hírek

2013.09.17. 11:48

Hozzájuthatnak a pénzükhöz a húsgyár élőállat beszállítói

A sertéstartók és a gazdák pártján áll a Vidékfejlesztési Minisztérium, ezért mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a Pápai Hús 1913. Kft-nek élőállatot szállítók az utolsó fillérig megkapják a pénzüket.

Tremmer Tamás

A pénzüket követelő gazdák egyre erősödő hangját a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM) is meghallották, ezért kedden délelőtt Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a hivatalában fogadta a Pápai Hús 1913 Kft-hez élőállatot beszállítók (sertéstartók, kereskedők) képviselőit. A megbeszélésen a tárcavezető mellett részt vett Feldman Zsolt helyettes államtitkár, Szűcs Kelemen, a Kisalföld Sertésértékesítő Szövetkezet vezetője, Horváth László mezőgazdasági egyéni vállalkozó, sertéstenyésztő és Csepregi Kálmán, a Mezőföld 15 termelői csoport képviselője.

A Naplóban már többször beszámoltunk arról, hogy a Pápai Hús 1913 Kft. összesen majd 700 millió forinttal tartozik mintegy 160 gazdának és élőállat kereskedőknek. A társaság igen nehéz gazdasági helyzete miatt a beszállítók egyre kisebb esélyt láttak arra, hogy hozzájussanak a követelt pénzükhöz. Éppen ezért több egyeztetésen (Szanyban, Szilban) és egy pápai utcai demonstráción is kormányzati segítséget kértek. Erőfeszítéseik következtében ügyük végre elmozdulni látszik a holtpontról. A keddi megbeszélést mindkét fél sikeresnek értékelte.

Fazekas Sándor arról tájékoztatott, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium a sertéstartók és a gazdák pártján áll. A tárca segít a nehéz helyzetbe került élőállat beszállítókon. Ennek első lépése egy 280 millió forintos de minimis támogatás, aminek a kifizetése október végéig sok kerül. (A kormány döntése értelmében a csekélyösszegű támogatás összege termelőnként maximálisan 7500 euró – mintegy 2,25 millió forint – lehet. A szerk.) A miniszter ígéretet tett rá: megkeresik a megoldást, hogy azok a beszállítók is az utolsó fillériig hozzájussanak a pénzükhöz, akiknek ennél nagyobb összeggel tartozik a vállalat. A javaslatot a sertéstermelőkkel, az élőállat kereskedőkkel egyeztetve fogja a kormány elé tárni.

Csepregi Kálmán jelezte, a keddi megbeszélésen azt érezték, hogy a kormány nem kitérni akar a probléma elől, hanem meg akarja oldani azt, ezért a tárgyaló delegációjuk elégedetten állhatott fel az asztaltól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!