Hírek

2013.09.02. 06:00

Ezüstözött falevelek

Miközben egyre többen keresnek munkát, megélhetést külföldön, vannak néhányan az ottaniak közül, akik nálunk érzik jobban magukat. Jó példa erre Norbert Baumgartner esete.

Tóth B. Zsuzsa

Norbert Németországból költözött Szigligetre, mert megkedvelte a vidéket. Azelőtt vendéglátósként dolgozott, később profi futballista volt a Föld másik felén, most galvanizálónak vallja magát. Korábban sokat utazott és élt többek között Costa Ricán és Ausztráliában, mindenhol jól érezte magát, mégis itt telepedett le. Azt mondja nevetve és remek magyarsággal, hogy a beilleszkedéssel sosincs gondja. Ő igazi világjáró, tulajdonképpen mindenhol jól érzi magát, de innen most nem vágyik el.

- A német emberek nem olyan barátságosak, kedvesek, mint a magyarok. Nekem itt már sok barátom van, jól érzem magam. Öt nyelvet beszélek, ha Amerikában vagyok pár napig, már minden szóra emlékszem a megtanult angolból. Amikor idekerültem, háromezer magyar szót tanultam meg és némi nyelvtant, aztán sokat beszélgettem az emberekkel. Ilyen egyszerű – mondja azzal, az arcáról le nem hervadó mosollyal, amiről mindenki ráismer már a környéken.

Norbert a legszebb faleveleket őrzi meg fémekkel az örökkévalóságnak és a hölgyeknek (Fotó: Tóth B Zsuzsa)



Népszerű ember, sokan kedvelik közvetlenségéért és kedvességéért. Nincs felesége, nincsenek gyermekei, de vallja, hogy így szép az élete, hiszen olyan sokan körülveszik egyébként is. 

- Sokat gyalogolok, sétálok, olyankor veszem észre a természet szépségeit, Szeretem a faleveleket, azok szépségét megőrzöm a fémekkel. Először lefújom ezüsttel a levelet, aztán jöhet a réz, a galvanizálás, és az ezüst vagy arany festék. A szulfit gyöngyházfénnyel tetőzi az amúgy is szép végeredményt – mutatja az általa készített medálokat, fülbevalókat, brossokat. Azok mindegyike megőrizte az erezetét, formáját. A szebbnél szebb alakú falevelek között nyírfakéreg darab, madártoll és tengeri csiga is felbukkan. Norbert piacokon árulja a különleges ékszereket.

LEGKERESETTEBB A GINKGO LEVÉL

Norbert szerint a magyar vevők körében a legnépszerűbb mostanában a ginkgo, azaz a páfrányfenyő levele gyönyörű, legyezőre hasonlító alakja miatt. Az igazi csemegére vágyók pedig például a tölgyfalevélre, a kéregdarabka-medálra vevők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!