Hírek

2013.09.19. 12:17

Átadták a Rovaniemi lépcsőt

A lépcső szerkezete jól mutatja, hogyan épült a két város barátsága, fokról fokra, mondta Pasi Tuominen finn nagykövet a Séd partját és a Gulya-dombi parkerdőt összekötő Rovaniemi lépcső csütörtöki átadásán.

Balla Emőke

A finn nagykövet szerint Veszprém és Rovaniemi kapcsolata is hasonló: mindig egy újabb lépéssel, egy újabb fokkal fejlődik, egyre magasabb szintre jut. A finn hozzánk közelálló nemzet, a lépcsővel ennek állítunk emléket, mondta dr. Navracsics Tibor. A miniszterelnök-helyettes kiemelte, a lépcső igazi civil kezdeményezés, a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület ötlete nyomán jött létre. Bízik benne, hogy a kezdeményezés példamutató és hagyományteremtő lesz Veszprémben. Porga Gyula polgármester is hangsúlyozta: a megvalósítás a civil szféra, a vállalkozói szféra és az önkormányzat összefogásával jött létre. Veszprém egyik kuriózuma, hogy nagy szintkülönbségek vannak, a város megismeréséhez, felfedezéséhez szükségünk van a lépcsőkre. Noha a lépcső alsó és felső pontja között harminc méter szintkülönbség van, azt pár perces sétával legyőztük. Bár a lappföldi város földrajzilag messze van, mégis közel; Veszprémet a testvérvárosok közül az egyik legmélyebb, legszorosabb kapcsolat fűzi Rovaniemihez.

A beruházás értéke nyolcmillió forint, amit a Verga Zrt „A jövő a kezünkben van” elnevezésű közjóléti program keretében finanszírozott. Tengerdi Győző vezérigazgató azt mondta: mindent megtesznek azért, hogy a város és a megye tovább fejlődhessen, nordic walking-pálya, futópálya és biciklipálya építését tervezik.

A testvérváros üdvözletét Reijo Sulasalmi, Rovaniemi város képviselő-testületének alelnöke, a Rovaniemi Finn-Magyar Társaság elnöke hozta Veszprémbe. A finn nagykövet gondolataihoz kapcsolódva emlékeztetett arra, hogy a két város közötti első lépcsőfok negyven évvel ezelőtt épült. Rovanieminek több mint tíz testvérvárosa van, Veszprém azonban különösen kedves számára, mély barátság fűzi az embereket egymáshoz. Ő húsz éve kíséri figyelemmel, miként fejlődik a város.

A lépcső átadása után a vendégek lesétáltak a völgybe, ahol az ötletgazda Veszprémi Magyar-Finn Egyesület és a munkája miatt külföldön tartózkodó elnök, dr. Szoboszlai András nevében Ács Anna mondott köszöntőt, beszélt a lépcső, illetve a fák szimbólumáról. Az idén harminc éves egyesület három évtizedét jelképezve három nyírfát ültettek el.

A Rovaniemi lépcső hossza 110 méter, a szintkülönbség harminc méter, a turistáknak 189 lépcsőfokot kell megjárniuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!