Hírek

2013.08.01. 10:55

Emlékszoba német ősök tárgyaiból Szentjakabfán

Szentjakabfa - Emlékszobát avattak a Nivegy-völgyi településen a német ősök egykori tárgyaiból, használati eszközeiből.

Győrffy Árpád

A múlt heti falunap nyitányaként megtartott rendezvényen Steixner László polgármester németül és magyarul is köszönetet mondott az anyag összegyűjtőinek, Molnárné Ticz Andreának és Hoffmann Erikának a kitartó munkáért, a két helyi fafaragónak, Gyapay Lászlónak és fiának a tárolók elkészítéséért. Mint elmondta, már évekkel ezelőtt meg szerették volna nyitni a kiállítást, de mostanra lett annyi pénzük, hogy a helyi téesszel egykor közösen épített épület felét megvásárolják a jogutód szövetkezettől. Kicsi a múzeum, de azokhoz az emlékekhez elég, amit még össze tudunk gyűjteni. Ami már elveszett, azt úgy is hiába emlegetjük - mondta a polgármester.

Molnár Fruzsina (balról), Molnárné Ticz Andrea és Hoffmann Erika a szentjakabi svábok ünnepi és hétköznapi ruhái előtt (Fotó: Győrffy Árpád)

A megnyitón Molnár Fruzsina német dalokat játszott harmonikán.

Az egykori vegyesbolt raktárában kialakított múzeumban a faluban élő német nemzetiségiek egykor jellemző használati tárgyait, ruháit, lakásdíszeit, imakönyveit, mezőgazdasági eszközeit mutatják be. Olyan érdekes dolgok is a múzeumba kerültek, mint például az egyik helyi zenész, Fok István egykori cimbalma.

Molnárné Ticz Andrea elmondta, hogy eredetileg 2000 körül rendeztek egy ideiglenes kiállítást hasonló anyagból. Már akkor úgy gondolták, hogy állandó emlékszobát kellene csinálni. Erre most nyílt lehetőség a helyi önkormányzat és a helyi német nemzetiségi önkormányzat segítségével. Már éppen a 24. órában voltak, mert azt tapasztalták, hogy a korábban ideiglenesen kapott tárgyak egy része nincs meg. Most az érintettek véglegesen felajánlották a tárgyakat a múzeumnak. A jövőben még gazdagítani szeretnék a gyűjteményt, és mindenhová ki szeretnék írni a magyar név mellett a svábok által használt elnevezést is.

A 2011-es népszámlálási adatok szerint a község harmadik helyen áll megyénkben a német nemzetiségiek összlakossághoz viszonyított arányában. A 110 fős településen a teljes népesség 51 százaléka vallotta magáról a származása vagy kulturális kötődései alapján, hogy a német nemzetiséghez tartozik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!