Hírek

2013.07.09. 12:25

Fogas kérdés Badacsonytomajon

Tavaly év vége óta nincs fogászati ellátás Badacsonytomajon és még négy településen, ahol közel hatezer ember él.

Kovács Erika

A fogorvos tartósan megbetegedett, az új jelentkezők megválasztásánál nincs teljes összhang a képviselők között: a héttagú badacsonytomaji testület a többség voksa alapján a többiekkel ellentétesen szavazott.

A kialakult helyzet miatt a két jelentkező közül az egyik, az ország távolabbi részéből való, fogszakorvos már visszalépett, a másik, a fogorvos helybeli mivoltja, munkája, személye miatt a többség bizalmát élvezi, és most a kialakult vitás helyzet miatt azt fontolgatja, hogy ilyen békétlen körülmények között érdemes-e megvásárolnia a praxist?

Dr. Szörtsey Zoltán megbetegedett, és fél éve nem dolgozik tomaji, jól felszerelt, korszerű rendelőjében, amire sok pénzt költött. Ezért Ábrahámhegy, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Balatonrendes és Salföld fogászati ellátása kérdéses. A térségbelieket Balatonedericsen látják el, ahol április óta a badacsonytomaji dr. Folly Réka, az egyik jelentkező is rendel.

A helybelinek kell bizalmat szavazni – szögezi le Krisztin N. László tomaji polgármester  (Fotó: Gáspár Gábor)

- Zoltán tíz évet dolgozott a praxisban, önrésze is van a felszerelésben, a legjobb eszközöket helyezte el a rendelőben – közli Sz. G., dr. Szörtsey Zoltán párja. Különös tekintettel a betegségre, és szem előtt tartva a térség további, színvonalas ellátását nagyon szeretnék, hogy végre rendeződjön az ügy, és szűnjenek meg az evvel kapcsolatos nézet különbségek, ők dr. Folly Rékának értékesítenék a praxisjogot.

- A tomaji központú körzet az összes, említett települést érinti, ezért valamennyi vezetésének egyhangúlag kell bizalmat szavazni az új jelöltre – állítja dr. Magó Ágnes, Rajzó Ildikó, és Simonné Visi Erzsébet badacsonytomaji képviselők. Azt mondják, hogy a praxis tulajdonosának hirdetésére jelentkezők közül kettőt ismerhettek meg személyesen, egyikük a tomaji dr. Folly Réka fogorvos, aki szakmai önéletrajza alapján nem rendelkezik fogászati szakvizsgával, és nincs kellő szakmai gyakorlata sem, ő a munkát idén október elsején kezdené meg.

Rajzó Ildikó képviselő 


A másik jelentkező dr. T. A.  fogszakorvos, két szakvizsgája, és 17 éves szakmai gyakorlata van, és idén július elsejétől kezdené meg a rendelést a tomaji rendelőben. A két szakember hasonló életkorú. A tomaji testület többsége utóbbinak szavazott bizalmat. A többi önkormányzat dr. Folly Rékát látná szívesen a rendelőben. –Természetesen szívesen szavaznánk a helyi jelöltre, de itt a térség lakossága és az idegenforgalom miatt gyakorlattal rendelkező, képzett fogszakorvosra lenne szükség. És nem arról van szó, hogy egy helyi, fiatal alól szeretnénk kihúzni a széket – hangsúlyozzák a képviselők. Tudjuk, valahol mindenkinek el kell kezdenie, de ebben a térségben ez nem lenne szerencsés megoldás. Mi úgy gondoljuk, hogy a mienkhez hasonló véleményen állnak a többiek is a térségben, de azt számunkra ismeretlen okok miatt nem merik vállalni – teszik hozzá.

Folly Péter, dr. Folly Réka testvére kérdésünkre, hogy ő kit látna szívesen a fogorvosi székben azt válaszolta: nem kívánok ebben az ügyben állást foglalni. Lapunk úgy tudja, hogy hivatalos dokumentumok alapján ő, amikor testvérére szavaztak bejelentette érintettségét, és kizáratta magát a szavazásból. A másik jelöltnél történő szavazáskor ezt nem kérte. A voksolás nem név szerint történt, így nem tudjuk, hogy ki, kire szavazott.

- A helybelinek kell bizalmat szavazni – szögezi le Krisztin N. László tomaji polgármester. Hozzáfűzi: nem az önkormányzat dönt arról, hogy a praxisjog jogosultja kinek adja el vagyonértékű jogát. A tulajdonos mindig is dr. Folly Rékának kívánta értékesíteni azt. Az önkormányzatnak vétójoga a törvényesség betartásával kapcsolatban van. Ezért járt el törvényesen a többi település testülete akkor, amikor különösebb indoklás nélkül hozzájárult ahhoz, hogy a polgármesterük aláírja a vevővel a feladat ellátási szerződést.

Az önkormányzat egyik képviselője sem rendelkezik olyan ismeretekkel, amik feljogosítanák arra, hogy dr. Folly Réka szakértelméről nyilatkozatot tegyen. A tomaji lakosságot megtévesztheti azt állítani, hogy a doktornőnek nincs kötelező ideig tartó szakmai gyakorlata, ugyanis ennek ellenkezőjét igazolni tudja. Hamis az állítás is, miszerint a doktornő a testületi ülésen azt kérte volna, hogy ne szakmai alapon döntsenek, csupán arról beszélt, hogy hiányzó szakismeretek nélkül ők nem tudnak szakmai alapon döntést hozni. A képviselőknek nincs joga választani, arra dr. Szörtsey Zoltán hivatott, aki a doktornő mellett döntött. Erre vonatkozó nyilatkozatát eljuttatta a tomaji önkormányzathoz. Nem helyes állítás az sem, hogy dr. T. A.  július elején kezdene, mert a kezdés hivatalos rendezése ennél több időt igényel.

Zavaró számunkra az is – teszi hozzá a polgármester- hogy dr. T. A. az országban korábban már más két településen is kapott önkormányzati  támogatással praxist, de mindkétszer visszalépett, és nem lenne szerencsés, ha itt is ez történne. A doktornő mellett szól továbbá az is, hogy Tomajról származik, aki tanulmányai után visszatért szülőhelyére, itt szeretne élni, letelepedni, amihez érdemes lenne megadni neki az esélyt.

Helyettesítésekor a hozzá forduló térségbeliek véleménye a doktornőről nagyon kedvező – érvel Krisztin N. László, majd megjegyzi: - Különböző ügyekben az elmúlt két évben sajnos folyamatosan konfrontálódtunk a környező településsel. A fogászati körzetet alkotó öt önkormányzatból rajtunk kívül a többiek a doktornő mellett döntöttek. Alapvető cél, hogy minél előbb munkába állhasson az új fogorvos. Ezért többször üléseztünk már, a június 3-i rendkívüli ülésen a hétből csak hárman voltunk jelen, így az ülés nem volt határozatképes, a június 13-i soros ülésen sürgősségi indítványként napirendre akartuk emelni a kérdést, de a többség azt nem szavazta meg, így az nem válhatott napirenddé.

Simonné Visi Erzsébet

 

- Itt szeretnék élni, itt van a családom, már a dédnagyapám is itt élt – jelezte dr. Folly Réka, aki jelenleg a Folly Arborétum üzemeltetője, és a balatonedericsi fogászati rendelőben is dolgozik. Hallotta, hogy eladó a praxis Tomajon, amire pályázott. Nem érti, néhányan miért gondolnak róla kedvezőtlen dolgokat, nem jó tapasztalatokat szerzett korábban a helyi önkormányzatnál egy pályázatnál sem, most pedig a helyi újságban az őt érintő írás rágalmakat tartalmaz, és jó hírét is sérti. Ha nem kellek, hát jöjjön más fogorvos, minden áron nem szeretnék dolgozni a praxisban – jegyzi meg.

-Egy fogászati szaklapban láttam meg a hirdetést – közi dr. T. A., aki időközben visszalépett a praxis megvételétől. Mint mondja, ilyen körülmények között nem kíván a térségbe költözni és ott dolgozni.

-Azért, mert valaki kezdő, még lehet kiváló szakember. Egy pilótának is el kell kezdenie valahol, valamikor – állítja Vella Ferenc Zsolt, Ábrahámhegy elöljárója. Itt a testület dr. Folly Réka mellett voksolt, akit nagyon jó embernek is tartanak. Így döntött, és hasonlóan vélekedett Fuchs Henrik Balatonrendes polgármestere is.

Horváth István badacsonytördemici alpolgármester éppen beszélgetésünk előtt érkezett meg Edericsről, ahol a doktornő látta el a rendelőben, és akivel nagyon elégedett volt. Akinek kötődése van ide, ahhoz az ember máshogy áll, nem igaz? Ráadásul a doktornő itt akar letelepedni is – mondja, alátámasztva testülete döntését. Fábián Gusztáv Salföld polgármestere szerint is az a fontos, hogy a leendő orvos helyi legyen, ismerjék az emberek, emiatt voksoltak a doktornőre, aki tapasztalatuk szerint jól dolgozik, emiatt nem érdemes foglalkozni egyéb feltételekkel.

 

 

 

 

Mikor kerül pont a fogas kérdés végére, és mikor lesz egyetértés az orgonasípok alatt, még nem lehet tudni. Az utca embere, akit megkérdeztünk orvost szeretne látni mielőbb a rendelőben, és békét akar. Mindenki mást és mást vél felfedezni az ügy mögött. Az biztos, hogy nem hivatalos, „egyéb” okok miatt több ezer ember ellátása továbbra is kérdéses, ők jelenleg is drága pénzen utazgathatnak az ellátásért, adott esetben privát orvost kénytelenek megfizetni. Mert akinek egyszer is fájt a foga úgy istenigazában életében, az tudja, miért lenne jó végre a megegyezés, ha békességben nem, de természeti szépségben bővelkedő térségben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!