Hírek

2013.07.17. 19:42

Az Anna-bál prímása

Ifj. Sárközi Lajos 22 éves budapesti zenész nyerte meg az I. Lavotta János prímásversenyt, és nyert ezzel jogot ahhoz, hogy a cím mellett a valóságban is az Anna-bál prímása legyen saját zenekarával jövőre.

Győrffy Árpád

A versenyzők a kötelező darabok keddi előadása után szerdán a magyar szerzőktől származó saját összeállításukat mutatták be. A neves prímásokból álló zsűri a két szereplés alapján döntötte el, hogy a tizenhárom versenyzőből ki nyerje az első helyeket, az ezekkel járó pénzdíjakat, illetve a különdíjakat.

A zsűriben elnöklő Radics Ferenc, a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető prímása a versenyt értékelve elmondta, hogy a vártnál visszafogottabb jelentkezés valószínűleg annak köszönhető, hogy a fiatal zenészeknek nincs annyi lehetőségük a tanulásra az idősebb mesterektől, mint amennyi egy- kor nekik volt. Ezzel magyarázta azt is, hogy a szabadon választott daraboknál nem építkeztek eléggé az igazi magyar nótákra.

 

A győztes ifj. Sárközi Lajos egyetlenként Lavotta-művet is játszott – hátul Suki Antal klarinétos (Fotó: Győrffy Árpád)


Sánta Ferenc Kossuth- és Liszt-díjas hegedűművész, a Magyar Nemzeti Cigányzenekar művészeti vezetője a zsűri tagjaként úgy vélte, hogy minden versenyző nagyon tehetséges, jól teljesített, de közülük is kiemelkedik az első három helyen végző. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy szinte mindenkinél voltak intonálási problémák, amelyeket megfelelő munkával ki kell küszöbölni a jövőben.

A zsűri döntése szerint százezer forintos különdíjjal jutalmazták Varga Jenő budapesti zenészt. Százezer forint mellett két másik különdíjat, egy kétszemélyes Anna-báli részvételt és egy fellépési lehetőséget nyert a 100 Tagú Cigányzenekarral Balogh Kurina Klaudia brüsszeli belga–magyar zenész.

A verseny harmadik helyezését, ezzel a háromszázezer forintos díjat és egy fellépési lehetőséget a 100 Tagú Cigányzenekarral a szlovákiai Révkomáromban élő ifj. Bertók Tibor nyerte el. A második helyezést és vele ötszázezer forintot a budapesti Salasovics Norbertnek ítélte a zsűri. Ahogy a bevezetőnkben írtuk, a verseny győztese és vele az egymillió forintos díj birtokosa a budapesti ifj. Sárközi Lajos lett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!