Hírek

2013.06.14. 11:48

Minden perc számít

Hazánkban a harmadik leggyakoribb halálok a stroke.

Marton Attila

A szélütés néven is ismert betegség tüneteire kampány is felhívja a figyelmet, a Stroke - Ne késlekedj elnevezésű programot a Petőfi Színházban rendezték pénteken. Dr. Imre Piroska, a Csolnoky Ferenc kórház neurológiai osztályának főorvosa elmondta, évente 30-50 ezren kapnak stroke-ot Magyarországon.

A legfontosabb, hogy néhány órán belül kezelést kapjon a beteg az ország egyik strokecentrumában - Veszprém megyében ez a megyei kórház neurológiai osztálya -, ebben az esetben ugyanis nagyobb az esély a gyógyulásra. A stroke tünete a száj elferdülése, a beszédzavar, a test féloldali zsibbadása és a végtagok ügyetlenné válása: ha ezeket észleljük magunkon, azonnal hívjuk a mentőt. A szélütés rizikófaktorai közé a dohányzás, a cukorbetegség, az elhízás és a magas vérnyomás tartozik, jó hír viszont, hogy egészséges táplálkozással és mozgással csökkenthetjük a betegség kialakulásának esélyét.

 



Dr. Rácz Jenő, a megyei kórház főigazgatója kiemelte, a napokban támogatási szerződést írnak alá, amelynek értelmében szeptember elsejétől egészségfejlesztési iroda nyílhat a Komakút téren, a TÁMOP-program keretében megvalósuló beruházás után az iroda a megelőzés és az ellátás szervezésében is fontos szerepet játszhat. A szakellátás és a mentők között hatékony az együttműködés, fogalmazott a főigazgató, majd hozzátette, a betegek rehabilitációjára a kisebb kórházak, megyénkben a tapolcai, a várpalotai és a zirci alkalmas.

Dr. Onódi Lívia, az Országos Mentőszolgálat Közép-Dunántúli régiójának főigazgatója hangsúlyozta, a stroke tüneteinek jelentkezésekor azonnal mentőt kell hívni, mert minden perc számíthat, majd arról beszélt, milyen feladata van a kiérkező mentősnek és orvosoknak. Brányi Mária alpolgármester kifejtette, a szűrővizsgálatok mellett fontos lenne a társadalom egészségügyi felkészítése is. A kampányban több színház munkatársai is szűrővizsgálaton vehetnek részt, a veszprémi teátrum aulájában vércukor-, koleszterin- és vérnyomásmérés, valamint nyaki ultrahangvizsgálat állt a színészek rendelkezésére. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!