Hírek

2013.03.19. 12:09

Nyugdíjas egészségügyi dolgozók béréről Veszprémben

Egyelőre még nem vonatkozik a megyei kórházra a kormánydöntés, mely szerint az állam kompenzálja azokat az egészségügyi dolgozókat, akiknek választaniuk kellene a nyugdíj és a munkabér között, és ezért csökkenne a jövedelmük.

Varga Domokos Péter

Erről a Naplót a kórház főigazgatója, dr. Rácz Jenő tájékoztatta. Mint már hírt adtunk róla, a megyei kórház gazdasági társaságként működik, 100 százalékos tulajdonosa a magyar állam. A működési forma átalakítása jelenleg zajlik, a kórház május 1-től válik költségvetési intézménnyé, akkortól lesznek a dolgozók közalkalmazottak.

A megyei kórháznak május 15-ig kell a nyugdíjfolyósító igazgatóságot tájékoztatni a nyugdíj mellett dolgozó egészségügyiekről. Erre azért van szükség, mert az érvényben lévő nyugdíjtörvény alapján július 1-jétől megszűnik a nyugdíj és a bér együttes folyósításának lehetősége. A mentességi folyamatot az egészségügyi dolgozóknál annak ellenére végig kell vinni, hogy a törvénytől eltérő alkalmazásukat kormányhatározatban rögzítették.

Rácz Jenő felvetette azt is, egyelőre nem egyértelmű, hogy a majdani törvénymódosítás csak az egészségügyi dolgozókra vonatkozik, vagy az egészségügyben dolgozókra is, azaz a nem egészségügyi végzettséggel rendelkezőkre. (Ők például a gazdasági, pénzügyi területen alkalmazottak.)

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkársága jelezte, azok a dolgozók, akiknek tovább foglalkoztatását a kormány támogatja, külön engedélyezési eljárás nélkül jogosultak lehetnek a kompenzációra. Az illetménykiegészítést megkapják azok az egészségügyi dolgozók is, akik a nők negyvenévi munkaviszonyt követő nyugdíjában vagy korhatár előtti ellátásban részesülnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!