Hírek

2013.01.22. 15:55

Nagy élmény a kicsiknek

Az előadóterembe lépve az első, ami megfog, a csodás díszletek a nagyszínpadon. Három gurítható világ, a Szélé, a Napé és a Holdé. Hamarosan megjelennek a tulajdonosok is, teljes valójukban és magukkal hívják játszani a kis nézőket.

Szálka Sarolta

Minden második sorban foglalhatunk csak helyet a Kabóca Bábszínházban, hiszen a Holdkirály palotája előadásról tudjuk már, hogy interaktív lesz, kell a hely arra, hogy a színészek mozoghassanak a nézőtéren is. Amikor elcsendesül a nézősereg, megjelenik a színpadon a Szél, a Nap és a Hold. Hatalmas, rúdra illesztett, varrt bábok elevenednek meg.

Mindhárom nagyon érzékletesen jeleníti meg a hozzá kapcsolódó fogalmakat, érzeteket. A Szél sapkáján csengők fityegnek folyamatosan, ruhája sok részből álló, kékes, repdeső fuvallat. Olykor vihar, olykor szellő. Folyamatosan mozog. "Otthona" egy medúzára emlékeztető, baldachinos kerevetszerűség. Benne kelmék, finom kék habos anyagok. A Nap itt hölgy  a mese ezt kívánja, hiszen a Hold az, aki majd elviszi magával Laimét, a szép leányzót , ruhája ragyogó sárga, díszes palást, meleget áraszt mindene. Kövek és sivatag az építmény, amelyhez kapcsolódik. A Hold pedig fekete, hűvös és hideg, rácsos, lakattal elzárt fémkalitka a "vára".

 

Amint elcsendesülnek a nézők, megjelenik a színpadon a Nap, a Szél és a Hold. Hatalmas, rúdra illesztett, varrt bábok elevenednek meg (Fotó: Gáspár Gábor) 

Már az első percekben bevonják a gyerekeket, hiszen kártyát húzhatnak a három szereplőtől. Eleinte csak egy kéz van a levegőben, aztán kedvet kapnak a picik, egymás után lendülnek a karok a magasba. A hullámokat a Szél hívja magával, a köveket a Nap, míg a kabócák a Holdhoz csatlakoznak. Tizenkét gyerek ül le a színpad két szélén, majd aktívan részt vesz a darabban.

Izgatottak, boldogok vagy épp zavarban vannak, de mindenképp maradandó élmény lesz a szereplés. Hangokkal és mozdulatokkal jelenítik meg a hullámzó tengert, szólítják meg a köveket. Barid a mese hőse, a fiú, akit öregasszonyok neveltek fel, nem kevés humorérzékkel megáldva. A fiú, aki megtalálja szerelmét, Laimét. Utóbbit aztán elviszi magával Holdkirály és a palotájába zárja. Barid elindul és eltökélt célja, hogy kiszabadítja őt, de több akadály állja útját. Fantasztikusan szép és okos megoldások láthatók a darabban, a hullámzó tenger, a száraz, forró sivatag és a pókhálóval beszőtt koromfekete sötétség. A tenger királynője, a sivatagi kígyó  ő is egy hölgy, valamint a pókasszony is gyönyörűen megtervezett és kivitelezett bábok, de a személyiségük sem semmi. Csábító menyecskékké válnak, vagy majdnem banyákká, mikor Barid tovább szeretne menni. 
A mesét végig átszövi a humor, felnőtteknek is sokat ad az előadás.  










Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!