Hírek

2013.01.16. 11:16

Megkezdődtek a szakmai versenyek

Az idei tanévben húsz szakmában szervez tanulmányi versenyt a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (VKIK), ezekre összesen 174-en jelentkeztek. A legjobbak mehetnek a Szakma Sztár országos megmérettetésre.

Tremmer Tamás

Az országos szakmai versenyek célkitűzése, hogy a legjobbak számot adjanak tudásukból, ugyanakkor a gyakorlatigényes, fizikai szakmák társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése, azok népszerűsítése. A versenyeket idén 39 szakképesítésben hirdették meg a nappali tagozaton végzős szakiskolai és szakközépiskolai tanulók számára. Ezekre összesen négyezer jelentkezőre számítanak.

Megyénkben húsz szakmában indítottak szakmai tanulmányi versenyt (szktv), ezekre összesen 174-en jelentkeztek. Az írásbeli elődöntők január 7-én kezdődtek, s január 21-én zárulnak, tájékoztatott Végh László, a VKIK szakképzési vezetője. A feladatlapokat Budapesten javítják ki, majd visszakerülnek Veszprémbe. A kijavított dolgozatokat február 6-án 8 és 11 óra között a kamaránál meg lehet tekinteni.

Ezek a versenyek nem tét nélküliek, hiszen a legjobbak részt vehetnek az országos döntőn, amire az idén szintén a fővárosban, április 24-26 között, a VI. Szakma Sztár Fesztivál keretében kerül sor. Az sem mellékes, hogy a döntőn jó eredményt elérők mentesülnek a szakmai záróvizsga alól, és egyből kézbe vehetik a szakmunkás bizonyítványukat.Tavaly 17 megyei fiatal jutott be az országos döntőbe, ezzel magasra tették a mércét.

Végh László szerint ezt nehéz lesz megismételni. A korábbi évekhez hasonlóan a VKIK ezúttal is 400 érdeklődő gyereket utaztat az országos versenyre, 60 százalékuk általános iskolás lesz. Ez egyfajta pályaorientációs tevékenység is, hiszen a fiatalok Budapesten, a verseny keretében, egy helyen több szakmát is megismerhetnek testközelből. Talán ez segít számukra, hogy jó irányt vegyen a jövőjük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!