Hírek

2012.11.09. 20:20

Ajándék a német fővárosból

Veszprém - Megérkezett a konvoj Berlinből a Csikász Galériába - jelentette be péntek este a kiállítás-megnyitón Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója.

Bartuc Gabriella

Budapest után a veszprémi Csikász Galériában mutatkozik be a német főváros  15 fiatal képzőművész munkáival a Biksády Galériával közös szervezésben. Sipos Dániel, a kiállítás szervezője kiemelte, Berlin a maga kulturális sokféleségével, mintegy művészeti kohóként működve, ma valami hasonló szerepet tölt be, mint annak idején Párizs.

Sebők Zoltán esszéíró rendhagyó kiállítás-megnyitójában arról beszélt, hogy Berlinbe költözik, illetve felelevenítette korábbi élményeit, amikor a Berlin "mittében" élve lépten-nyomon műalkotásokba ütközött, köztük lakásgalériákba, ahol olyasmit láthatott, amiről nehéz volt eldönteni, installáció vagy maga az élet. Ezen a veszprémi kiállításon is van több installáció, a legérdekesebb részei a válogatásnak, amit Johannes Sperling kurátor állított össze, s amit Sebők ajándéknak nevezett, amit azért kaptunk, hogy nézzünk, eljátsszunk gondolatban vele. Mígnem egyszer majd - emlékezetünkben feléledve - lehet, hogy ezek a dolgok kezdenek el játszani velünk.

A Csikász Galériában december 22-ig látható Convoy Berlin kiállításon 15 fiatal művész képviseli a német fővárost.  Mindannyian Berlinben élnek, de nem mindannyian németek, amerikai, skót, spanyol művész is van köztük. Technikában és műfajban is nagyon sokszínű az összeállítás. Első ránézésre Norbert Bisky hatalmas pop-art festménnyel, Thorsten Brinkmann furcsa szőnyeges, görbe botos installációval, Andrew Gilbert perverz giccsparódiáival, Secundino Hernandez fotókontakt kollázsaival hívja fel magára a figyelmet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!