Hírek

2012.10.10. 04:17

Egy elszánt asszony, aki nekiment a lakásszövetkezetnek

Veszprém - Ragán Erzsébet ügye egy tároló körüli vitával kezdődött, amely azóta iratrengetegbe vesző, vég nélküli történetté nőtte ki magát.

Gombás Gabriella

Erzsébet szívósan küzd vélt vagy valós jogaiért, háborúban áll a lakásszövetkezettel. Rendőrségre, bíróságra jár a beadványaival, alkotmánybírósági határozatokat elemezget, de a jelekből ítélve saját tárolója már sohasem lesz a Klapka utcai társasházban.

- Az úgy volt - kezdi a történetet -, hogy '85-ben vettem a lakást, a hozzá járó a tároló- és pincerésszel. Aztán, rosszul tettem, de 2006-ban bérbe vettem a saját pincém, mert eluntam, hogy a lakásfenntartó szövetkezettől egy illető folyamatosan a nyakamra járt, fenyegetőzött, míg alá nem írtam a bérleti szerződést. De miután utánanéztem, nem fizettem tovább a bérleti díjat. Mert úgy gondolom, szabálytalan döntések során jutottak a szövetkezet tulajdonába a lakók pincehelyiségei - magyarázza, és máris kikotorja az irathalomból az ominózus szerződést, annak a felmondását, a szövetkezettel bonyolított hosszas levelezését és a lakásszövetkezeti törvény paragrafusait. Felolvassa a szövetkezet illetékesének levelét, aki szerint az ügyvéd az adásvételi szerződést figyelmetlenül készítette el, az eladó hamis adatokat közölt így: -''Önt becsapták.'' Magyarán: a pince nem Ragán Erzsébet tulajdona.

Amikor évekkel ezelőtt Erzsébetnek már 13250 forint volt a tartozása, tájékoztatták, ha maga nem üríti ki a pincét, a holmiját a szeméttelepre szállítják. Ragán Erzsébet szívós ellenfélnek bizonyult, esze ágában sem volt önkéntesen levonulni a harctérről. A holmit kipakolták és a pince tartalma szőrén-szálán eltűnt. Ragán pedig magánlaksértés miatt feljelentést tett a rendőrségen. Az ügyészség nyomozást rendelt el, a rendőrség pedig megszüntette, mert megállapította, igaz, hogy a lakását tároló- és pincerésszel együtt vásárolta, de tévedésbe ejtette az ügyvédje. Az alperes lakásszövetkezet pedig megszegte a ''felelős őrzés szabályait'', mert a sértett tárgyait az utcára kitette, a szándékos károkozásért felelősséggel tartozik. Az ügyészségen elutasították Erzsébet fellebbezését, aki a továbbiakban pótmagánvádlóként léphet fel, mert bűncselekmény nem történt.

Ragán ezután kártérítési pert indított a lakásszövetkezet ellen, s csatolta a kidobott tárgyak listáját, megjelölve több mint 700 ezer forintnyi kárértéket. A négy oldalas lista lakberendezést, porcelántárgyakat, étkészleteket, perzsaszőnyeget, szőtteseket, ruhaneműt, könyveket stb. tartalmazott. Az alperes szerint viszont a pincében hasznavehetetlen kacatok voltak, mindössze egy varrógépet helyeztek biztonságba. A felperes bizonyítási kötelezettségének nem tudott eleget tenni, s a bíróság 2010 decemberében keresetét elutasította. Idén tavasszal másodfokon is vesztett. Ám Ragán asszonyt a viszontagságok csak megerősítették abban, hogy furcsa összefonódások áldozatává vált, és eszébe sem jutott feladni. Ezúttal a probléma gyökereihez nyúlt, miután tanulmányozott minden jogszabályt, ami a lakásszövetkezetekre vonatkozott: a Veszprémi Városi Bíróságon pert indított a lakásszövetkezet ellen, mert szerinte nem működik szabályosan. Keresete a küldöttgyűlés alapszabályának és májusi határozatainak érvénytelenítésére vonatkozott. Mind a 14-re. A bíróság azonban elutasította, mondván, a törvényességi felügyelethez hasonló feladat nem tartozik a hatáskörébe.

Ragán Erzsébet további beadványt gyártott: keresetki- egészítést nyújtott be, amelyben kéri a T. Bíróságot, hogy a 2. Sz. Lakásfenntartó Szövetkezet szíveskedjék megszűntnek nyilvánítani, a bíróság pedig végzésben közölte, elrendeli az ügy áttételét a cégbíróságra. Az ügyben ugyanis olyan keresethalmaz keletkezett, amelynek része nem tartozik a városi bíróságra és polgári perre sem.

Ragán asszony előkotor egy kézzel írt lapot és az asztalra csapja:

- Íme a jegyzőkönyv, amely augusztus 5-én készült a földhivatalban - mondja, és igazának teljes tudatában már idézi is: a lakásfenntartó szövetkezet alapító és ''a hozzá kapcsolódó okiratok a földhivatal irattárában nem találhatók, így a tisztelt ügyfél által kért iratmásolatot, a közgyűlési jegyzőkönyv földhivatali bejegyzési határozatot átadni nem tudjuk.'' - Na, mit mondtam! Nincs és kész.

A rendíthetetlen Ragán Ezsébet szeptember végén törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett a Veszprémi Törvényszéken, melyben idézi a jogszabályokat, törvényi előírásokat megkérdőjelezi a szövetkezet megalakulásának, működésének és gazdálkodásának törvényességét, a szövetkezeti tagság jogszerűségét, a közgyűlési jogköröket. Bámulatos precizitással, jogszabályi idézetekkel teletűzdelt kérdéssorokat állít fel, módszeresen kibelezi a közgyűlési határozatokat, magyaráz, dohog, intézkedik, és nincs az az erő, amely eltérítheti azon szándékától, hogy ezt a rablóbandát kikészítse.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!