Hírek

2012.08.07. 18:19

Több kerül az egészségügyi dolgozók zsebébe

Veszprém - A Csolnoky Ferenc kórházban hétfőn fél évre, január 1-jéig visszamenőleg megkapták az egészségügyi dolgozók a béremelést, ami bértáblába is beépül, ezért ugyancsak megkapták a július havi kiegészítést is.

Varga Domokos Péter

Erről a megyei kórház főigazgatója tájékoztatta lapunkat. Dr. Rácz Jenő elmondta, csak a kifejezetten egészségügyi munkát végzők - orvosok, szakdolgozók - részesültek az emelésben, a műszakiak, az adminisztratív és gazdasági, valamint az igazgatási munkát végzők kimaradtak. A minisztériumi döntés alapján a bérkiegészítés elsősorban az orvosokat preferálja, a szakdolgozók általában alacsonyabb összegeket kaphattak. A fedezetet az intézményeknek az állami költségvetésből biztosították. Kivétel egyedül a gazdasági társasági formában dolgozó intézményeknél fordult elő. A gazdasági társaságoknál (ilyen a Csolnoky Ferenc kórház is) a munkavállalókat ez idáig a munka törvénykönyve szerinti besorolásban alkalmazták.

A munka törvénykönyve szerinti besorolásban alkalmazottak esetében is meg kellett tenni a közalkalmazotti bértáblára való kiegészítést, ez havonta 3,8 millió forint kiadást jelent az intézménynek.


Az érintett dolgozók beosztástól függően havonta ezer és 60 ezer forint közötti összeget kaphattak. Az emelés a változó béreket (ügyeleti díjakat, pótlékokat) nem érinti, azoknak nem képezheti alapját.

A béremeléshez összesen 30 milliárd forint állt rendelkezésre, ezt a minisztériumi előírás alapján 50-50 százalékban kellett elosztani az orvosok és a szakdolgozók között - ismertette a Naplóval a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Veszprémi Területi Szervezetének elnöke. Vinkler Lajosné kifejtette, ez a megkötés előrevetítette, hogy a szakdolgozók kevesebb béremeléshez jutnak majd, mivel az egészségügyben négy az egyhez az arányuk, azaz négy szakdolgozóra jut egy orvos. Előny, hogy a bértábla már részben tükrözi a szolgálatban eltöltött idő és a szakmai végzettség korrekcióját az 1200 forinttól 30 ezerig tartó emeléssel. Hátrány, hogy a diplomás ápolók rosszul jártak, csak 2-6000 forinttal növekedett a bérük. Érződik a szándék, de a mostani béremelés csupán kezdő lépésnek tekinthető - összegezte álláspontjukat Vinkler Lajosné.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!