Hírek

2012.08.27. 12:33

KRESZ-módosítás - Jelentősen csökkentek a bírságok

Veszprém - Elégedettek lehetnek az autósok a kormány legutóbbi, KRESZ-t érintő döntéseivel, sokak által feleslegesnek tartott szabályozások kerültek ki a jogszabályból, ezen túlmenően harmonizálták az szabálysértési rendelkezéseket, így csökkentek a bírságok.

Halmos György

A KRESZ-módosítások között életbe lépett a várakozási tilalom enyhítése, azaz nem lehet megbüntetni azt az út menti ház előtt parkoló autóst, aki a tulajdonosától engedélyt kapott a megállásra. (Eddig ezért 30 ezer forintot szabtak ki.)

Nem lesz kötelező a nyár elején egy internetes lánclevél miatt hiánycikké vált elsősegélydoboz. Ugyanakkor balesetnél felelősségre lehet vonni azt, akinek nincs eü-doboza. Ez egyébként ahhoz hasonló, hogy nem kötelező tartozéka a gépkocsinak a láthatósági mellény, de járművet éjszaka csak abban lehet elhagyni. Vagyis azért jobb, ha van elsősegély doboz, de rutinellenőrzésnél már nem kell amiatt izgulni, hogy hová tettük, és érvényes-e meg.

Leáldozóban a lézerdetektorok ideje, ugyanis szeptembertől már nem lehet használni a trappifaxot megbénító szerkezetet. Ugyanakkor a sebességmérést előrejelző szerkezet továbbra is engedélyezett.

A közelmúltban Ausztriában vezették be, mostantól nálunk is az lesz a szabály, hogy autópályákon és autóutakon közlekedőknek a legbelső sávban balra, míg a többieknek szorosan jobbra kell húzódniuk egy középső sávot kialakítva a figyelmeztető jelzéssel közlekedő járműveknek.

Jelentősen csökkentek a bizonyos szabálysértések esetén a pénzbírságok, ezen a területen jogszabályi harmonizáció is történt. Anomália volt például a tilos jelzésen való áthaladás büntetésében, ugyanis az objektív felelősség körében 50 ezer forintos csekket kapott az autós Szombathelyről, azonban ha a rendőr a helyszínen szabta ki a közigazgatási bírságot, akkor 100 ezres csekket adott; most ez a szabályszegés 50 ezer forint lesz. A legmagasabb, 300 ezer forintról 60 ezerre csökkentették a vasúti sínen való tiltott áthajtás. Csökkent a tiltott helyen várakozni (30-ról 20-ra és 10 ezer forintra) és a tiltott helyen várakozni szabálysértés is (30-ról 10 ezerre). Kategóriánként 50 ezer forinttal, 200, 150 és 100 ezerre csökkent az ittas vezetés során kiszabható pénzbírság a véralkohol koncentrációjának függvényében. Jelentősen kevesebbet kell azon sofőröknek fizetni, akik feledékenységből, vagy más ok miatt nem kapcsolták be a biztonsági övüket, 10-15-20 ezer forint az új bírság attól függően, hogy lakott területen, azon kívül, vagy autópályán követték el a szabálysértést, míg korábban 15-30-40 ezre forint volt ez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!