Hírek

2012.07.11. 15:50

Ha a nyaraló és a vaddisznó összefut - Összefogást sürgetnek a vadásztársaságok

Megyei körkép - Csak összefogással, a lakosság, a körjegyzőség, a vadászati hatóság, na és a vadásztársaságok közös fellépésével lehet elejét venni az utóbbi időszakban megszaporodó vadkár bejelentéseknek.

Tremmer Tamás

Ábrahámhegy, Révfülöp, Balatonszepezd, Felsőőrs, Balatonalmádi - pár település, ahonnan az elmúlt időszakban több bejelentés is érkezett a hatósághoz, hogy a vaddisznó már lakott területeken belül garázdálkodik. A Veszprém megyei Vadászkamara lépett: vadkár fórumot szervezett, amelyre a Balaton északi partján gazdálkodó vadásztársaságok képviselőit invitálták. Megoldást kell találnunk a problémára, mondta Baracskay Lajos vadászkamarai titkár, és Pap Gyula elnök. 

Elhangzott, a szárazság miatt a vaddisznók a bakonyi területekről a balatoni területek felé vették az irányt, a nyaralók pedig ellepték a tópartot, így óhatatlan összefutnak egymással. Nagyon sok az elhanyagolt ingatlan, ahol a vaddisznó otthonra talál. Ugyanakkor arra is van példa, hogy a lakosok háziállatként etetik a rókát, a vaddisznót, így nehéz kezelni a helyzetet.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóság Vadászati és Halászati Osztályának vezetője, Hárshegyi Márk elmondta, az eddigi gyakorlat szerint a hatóság a balatoni területekre megemelt kilövést engedélyez. Ha ez nem elég, külterületen állományszabályozó vadászatra kötelezik az érintett vadásztársaságokat. Belterületen azonban a vadászatból adódó fegyverhasználat tilos.

A résztvevők megállapodtak abban, hogy a lakossági panaszokat kezelik. Segítenek felkutatni az elhagyott ingatlanokat, hogy a jegyzők, a földhivatal fel tudja őket szólítani azok rendbetételére. A hatóság engedélyezi a magasabb számú kilövést. Hárshegyi Márk úgy fogalmazott, a probléma nem egyszerű, a megoldás még nehezebb. De az együttműködés előre visz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!