Hírek

2012.06.25. 12:23

Klímában sztárok vagyunk

Veszprém - A város önkormányzata egy évvel ezelőtt fogadta el energiastartégiáját. Az elvégzett munkáról Brányi Mária alpolgármester számolt be a sajtó képviselőinek.

Tremmer Tamás

A város élhetőségének javítása érdekében egy évvel ezelőtt alkotta meg Veszprém a klímastratégiáját. A programnak, a megtett lépéseknek már most vannak kézzel fogható eredményei. A város megkapta a magyar Klíma Sztár Díjat, majd átvetette az európai KlimaStar Díjat is. Brányi Mária alpolgármester ennek kapcsán vont mérleget.

A sajtótájékoztatón kifejtette, húsz területet jelöltek ki beavatkozásra, amelyeknek célja, hogy az önkormányzat teljesíteni tudja vállalását: eszerint Veszprém teljes széndioxid kibocsátása a jelenlegi éves 400 kilotonnáról 2025-re 300 kilotonnára csökken. A legnagyobb kibocsátók az ipar (53 százalék), a háztartások (22 százalék) és a közlekedés (23 százalék).

Ez utóbbi terület az, ahol az önkormányzatnak legnagyobb a mozgástere. Az alpolgármester elmondta, az úthálózat fejlesztésének része a belvárosi körforgalom és aluljáró kialakítása, amely idén nyáron elkészül. A beruházás folytatására a város már elnyert 360 millió forintot. A belső körgyűrű hiányzó szakaszának megépítésére 2013-14-ben kerüölhet sor.

A gépjárműforgalom visszaszorítása érdekében jelentősen fejlesztették a belvárosi kerékpárút hálózatot, de a jövőben Márkó, Bánd, és Nemesvámos is elérhető lesz kétkerekűn. A Kolostorok és kertek projekt keretébnen 12 hektáros zöldfelület rehabilitációt végheztek. Lapunk kérdésére Brányi Mária úgy válaszolt, már korábban elfogadták a gyulafirátóti kerékpárút nyomvonalát, a megvalósítása pályázati lehetőség függvénye. Mivel a Balaton Volánnal idén lejár a szerződésük, a jövőre vonatkozóan olyan közbeszerzési pályázat kiírását tervezik, amelyben hangsúlyt kap a környezetbarát autóbuszok üzemeltetése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!