Hírek

2012.06.05. 19:19

A kórházba kerül az orvosi ügyelet

Veszprém - A megyeszékhelyen, a Cserhát-lakótelepen működő orvosi ügyelet szeptember 1-jével átkerül a megyei kórházba. A városi főorvos azt reméli, ezáltal javul az ellátás színvonala.

Varga Domokos Péter

A tervezett intézkedésről a veszprémi alapellátási intézmény vezető főorvosa tájékoztatta lapunkat. Dr. Kovács Róberttől megtudtuk, a veszprémi házi- és gyermekorvosi ügyeletet Pulától Papkesziig vehetik igénybe mindazon települések rászoruló lakói, amelyek megállapodást kötöttek erről a veszprémi önkormányzattal. 

Dr. Kovács Róbert elmondta, az ügyelet helyiségének áthelyezésével egy időben a telefonos hívószám sem az orvosi rendelőben fog csörögni, hanem a mentők ügyeleténél. (Arról még nem tudott felvilágosítást adni, hogy a jelenlegi hívószám megmarad-e, vagy csak a mentők hívószáma él majd.) A mentőknél a telefont felvevő  ügyeletes dönt majd arról, háziorvos vagy mentő beavatkozására van-e szükség.

Aki személyesen megy el az ügyeletre,  azt a helyszínen elmondott panaszai alapján a fogadó egészségügyi szakszemélyzet irányítja a megfelelő kezelési formához: házi- vagy gyermekorvoshoz, vagy a sürgősségi osztályra. A tervezett változtatástól a szakma a betegellátás színvonalának emelését várja. A beteg gyorsabban részesül majd szakszerű ellátásban, ami adott esetben életmentő is lehet.

Kovács doktor hangsúlyozta, ez a társulás nem jelenti azt, hogy a megyei kórház veszi át a háziorvosi ügyelet ellátását, csupán azt, hogy a két ellátási forma egymás mellé kerül. A háziorvosi ügyelet finanszírozói továbbra is a társulásban részt vevő települések maradnak, a hozzájárulásuk összege sem fog megváltozni.

A Csolnoky Ferenc Megyei Kórházban ez év márciusában adták át a felújított sürgősségi betegellátó osztályt, amelyet félmilliárd forint uniós pályázati pénzből valósítottak meg. A projekt keretében az osztályon kialakították a teljes - nyolcágyas - őrzőrendszer műszaki feltételeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!