Hírek

2012.05.31. 05:11

Tojótyúkokkal szédelgők

Úrkút - Gyanútlanul 24 hetesként vásárolták meg a "tojókat", s most fogalmuk sincs, hogy milyen idős tyúkok kapirgálnak a kertben. Ugyanis nem tojnak, és a jelekből ítélve nem is fognak. A rafkós eladóknak pedig bottal üthetik a nyomát. Úrkút környékén tucatnyi család fázott rá az üzletre.

Gombás Gabriella

Apróhirdetésben kínáltak ismeretlenek 24 hetes tojó hibrideket, darabját 1200 forintért.

- Jó vásárnak tűnt, mert például az ajkai cég, akitől korábban vásároltunk 1800-ért adja a 18 hetes tojójérce darabját. Bevallom meggondolatlanság volt - kezdi a történetet Onódi Barbara, aki felhívta a hirdetésben megadott telefonszámot, s egy előzékeny női hang elmondta, még olcsóbb lehet, ha a faluban mások is vásárolnak. És vásároltak is ezer forintért olcsó tyúkokat, amelyek aztán sehogyan sem akartak tojni. Onódiék negyven darabot, a szomszéd Jancsi bácsi 20 darabot vett, a falu másik végében 100 tyúk talált gazdára egyetlen nap alatt.

- Bordó platós Mercedesszel érkeztek, tele volt a jármű baromfival, és lóhalálában rámolták ki a tyúkokat a ketrecből, amelyek alján virultak a tojások, mintegy bizonyítékként arra, hogy bizony ezek tojnak. Olyan gyorsan kapkodták ki a tyúkokat a ketrecből, és pakolták ki őket, hogy szóhoz sem jutottunk, közben sietették egymást. A ketreces tyúkok általában kissé megviseltebbek, de ezek között volt néhány igen rossz állapotban, rohantunk az illetők után, hogy cseréljék le őket, ők meg villámgyorsan futkostak, kirángatták, kitépték a tyúkokat a ketrecből, egyiknek a lábát is eltörték - halljuk, a gyanútlan vevőktől, akik még a jármű rendszámát sem figyelték meg, papír meg nem készült az üzletről. Utólag, beismerik, nem igazán volt bizalomgerjesztő képük a tyúkkereskedőknek.

A ketreces jószág kikerült az úrkúti udvarokba, és innentől aztán elkezdődött az eu-konform aranyéletük, ugyanis Onódiék mindent megtettek azért, hogy tojásra bírják őket: ketrec helyett szabadság, gabonával kevert tojótáp, mészpótló, naponta szemes takarmány és "zöldet" is kapnak. Még egy kakast is beszereztek számukra, hátha rákapnak a szaporodásra. Jobb híján a már ismert számon próbáltak egyezkedni az eladókkal, sikertelenül. A tyúkárus női hang nem adja nevét a mondandójához.



- A hölgy azt állította, hogy citromsárga volt a jármű, amivel a tyúkok érkeztek. Nekünk bordó Mercedes Sprinterünk van, meg egy fehér Fordunk, a nő össze-vissza beszél - állítja határozottan a női hang, aki egyáltalán nem emlékszik, hogy Úrkútra szállítottak volna. Hát cég az nincs, ez egy magánvállalkozás, ha kell, adnak számlát. Talán maszekolás? - kérdem, mire ő megerősíti.

A jármű színe körül úgy látszik mégis volt valami félreértés, mert az egyik kárvallott először sárgára emlékezett, de a többi károsult bordónak látta. A végeredményen azonban ez már nem sokat változtat.

Kaukerné Gertrud annak az ajkai cégnek a vezetője, amely élőállat értékesítéssel is foglalkozik, s akinél Onódiék korábban vásároltak. Hallott arról, hogy megyeszerte, hirdetés útján leselejtezett tyúkokat kínálnak 1200 forintos áron.

- Egy 24 hetes tojó, a tojási időszak csúcsán van, két hónap alatt megtojja a vételi árat, hiszen 96-97 százalékon teljesít, ugyan miért is adná el bárki, méghozzá jóval áron alul. Egyéves korukban a tojástermelő nagyüzemek értékesítik a tyúkokat, az áruk úgy 600 forint körül alakul. A leselejtezett tyúkokat általában vágóhidak vásárolják és dolgozzák fel - mondja a szakember.

Az úrkúti tyúkok (karmaikról ítélve) két esztendősek lehetnek. És időnként majd még tojnak. Nem vagyok elég gazdag, hogy olcsót vásároljak - mondják az angolok, és az úrkúti történet megerősíti őket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!