Hírek

2012.04.16. 17:44

Vörösiszap - Most meg porzik és száll

Ajka - A város polgármestere közleményben tudatta, az iszapkatasztrófát követő kiporzás egyre nagyobb problémát jelent egyes ajkai városrészekben is.

Tóth B. Zsuzsa

Megkérdeztük a tósokberéndi városrészben élőket, ők mit tapasztalnak. Kundermann Attiláné azt mondta, főleg ablaktisztításnál látja, mennyi vörös por hullik rájuk, egyébként észre sem veszi. Egész nap dolgozik, nincs otthon, csak estefelé. Ráadásul, bár Tósokon él, viszonylag távol, mintegy fél kilométerre lakik a tározótól.

Akik a tározó közvetlen közelében laknak, jobban szenvednek a vörös por miatt, például Jágerné Nagy Zsuzsanna és családja.

Ha fúj a szél, teregetni sem mernek, a függöny is vörös

- A zöld autó teteje piros szokott lenni, akkora a por. Az ablakpárkány, az üveg, a függönyök is vörösek. A kerten száraz időben látszik inkább, a levegőben pedig akkor,  ha szél van. Olyankor teregetni sem merek. Gyakran fúj nyugati szél, olyankor mintha vörös köd lenne a környéken - számolt be a Napló kérdésére tapasztalatairól Jágerné Nagy Zsuzsanna. Hozzátette, szülei ennek ellenére kertészkednek és a szomszédok szintén. Mit tehetnének? Remélik, hogy nem lesz semmi bajuk a vörösiszappor miatt.

A problémával kapcsolatban kiadott közleményében Schwartz Béla, Ajka polgármestere úgy fogalmazott, hogy a helyreállítási és rekultivációs munkák során a timföldgyár területén felhalmozott vörösiszap kiporzása Ajkán elsősorban a tósokberéndi és a padragkúti városrészekben okoz gondot, különösen erős déli szél esetén.

A katasztrófát követően a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság a szennyezett mezőgazdasági talaj elhelyezésére a VII. számú kazettát jelölte ki, kifejezett tiltakozásunk ellenére - magyarázza a polgármester. Hozzáfűzi: - A kazettában nagy mennyiségben helyeztek el takarás nélkül szennyezett talajt, amely a tavalyi év nyarán a tósokberéndi városrészen okozott jelentős porszennyezést. A kiváltó ok a kazetta rekultiválása után megszűnt. A jelenleg ismétlődő kiporzások elsősorban a Mal Zrt.-nél bevezetett technológiai váltás következményei. A száraz vörösiszap-technológiára történő átállás miatt a IX. és X. kazetták vízborítása megszűnt, a felszínen kiszáradt port hordja szét a szél. A Mal Zrt. a probléma megszüntetése céljából, a műszaki lehetőségek függvényében, az érintett területek kiporzásának megakadályozása érdekében földdel borítja be a felszínt - részletezte a polgármester.

Ugyanakkor hangsúlyozta, ebben az ügyben a vonatkozó kormányrendelet értelmében a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség az illetékes hatóság. Ajka város önkormányzatának sem hatásköre, sem illetékessége nincs, ennek ellenére az önkormányzat többször szót emelt a felügyelőségen a kiporzás miatt a lakók egészségének védelmében, és szorgalmazta a probléma mielőbbi megoldását.

A többszöri megkeresés eredményeként a Környezetvédelmi Felügyelőség 2012. február 27-től mobil mérőkocsit telepített Lőrinte-pusztára, mely folyamatosan regisztrálja a porkoncentrációt - nyugtázta a polgármester.

Az ajkai levegő tisztaságáról megkérdeztük Nagy Attilát, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség levegőtisztaság-védelmi laboratóriumának vezetőjét. Megtudtuk, hogy a felügyelőség a belvárosban, a Bródy utcában telepített mérőállomás adatait elemzi.

- Azt a mérőállomást, amelyre a polgármester úr hivatkozik, a Mal Zrt. üzemelteti, annak eredményeire nincs rálátásunk. A Bródy utcai állomás ugyan annál körülbelül másfél kilométerrel távolabb van a tározóktól számítva, mégis mérhető szennyeződés a város közepén is. Mi huszonnégy órás átlagot veszünk a naponkénti több mérés alapján. A mérések azt igazolják, hogy időnként a határértéket jóval meghaladja a levegőben található por, a napi átlagban azonban már nem  éri el azt. Hiszen vannak olyan napszakok, amikor tiszta a levegő. Egyébként az adatok folyamatosan nyomon követhetőek az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján - magyarázta a laboratórium vezetője.

Féltik az egészséget, de a munkahelyet is

Schwartz Béla polgármestertől megtudtuk, hogy az ajkai önkormányzat és a Mal Zrt. jó kapcsolatának köszönhetően a zrt. már korábban telepített egy pormérőt a tósokberéndi iskola udvarára, mely mérőműszer szintén folyamatosan méri a porkoncentrációt. Sajnos a mérőműszerek több esetben az egészségügyi határérték kisebb-nagyobb mértékű túllépését mutatják, melyek az érintett hatóságok azonnali intézkedését teszik elengedhetetlenné. Ajkán az előírások betartása és a probléma mielőbbi rendezése mellett fontos az is, hogy a munkahelyek megmaradjanak a Mal Zrt.-nél.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!