Hírek

2012.04.28. 17:41

Megtalálták a szürkemarha-pörkölt főzőverseny helyét (fotóval frissítve)

Szent György-hegy - Ezen a héten huszadszor szervezik meg a Szent György-hegyi napok rendezvényeit, melyekhez első alkalommal csatlakozott az egyébként ötödik országos szürkemarha-pörkölt főzőverseny.

Varga Ibolya

A programot Hegymagas, Kisapáti, Raposka, Tapolca önkormányzatai, Szent György-hegy Hegyközsége, a Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet és a Vinum Vulcanum Borlovagrend szervezte. A rendezvények kedden kezdődtek, csütörtökön megszervezték az ínyenc randevút. Pénteken Kiss István tulajdonos, borász  nyitotta meg a Szent György pincében a régi Zala megye területén érlelt kiváló borok kiállítását, melyen a bemutatott palackok tartalma május1-jéig megkóstolható. Szombaton hagyományosan bejárták a három borutat és gazdatalálkozót szerveztek, melyre a környező országokból is minden évben érkeznek vendégek.

Az  országos szürkemarha-pörkölt főzőverseny is a pince területén kapott helyet. Ezt a Tanúhegyek Egyesület szervezte meg már ötödször. Makra Károly, az egyesület elnöke úgy látja, hogy most megtalálták a végleges helyét a versenynek, hiszen eddig már négy helyszínen tartották. A versenyző csapatok öt kilogramm szürkemarha lábszárból készítették el a  pörköltjüket, bográcsról és fűszerekről nekik kellett gondoskodniuk.  Nemcsak a környékről érkeztek csapatok, hanem Pápáról is. Utóbbi csapatban fakanalat ragadott Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő, akit ezúttal is folyamatosan szakmai kérdésekkel bombáztak a gazdatalálkozó résztvevői.  Az ételeket Szabó Péter noszlopi fogadós, éttermi mester vezetésével bírálták. A csapatok többsége nem először főzhetett szürkemarhából pörköltet, ez látszott, érződött a remek fűszerezésén és azon, hogy éppen kellő ideig főzték a húst. A gazdatalálkozó résztvevői  fogyasztották el jóízűen a vendéglátó pincében és a versenyen főzött ételeket, hozzá helyi és magukkal hozott borokat kóstoltak. A Szent György-hegyi napok vasárnap zárul a borlovagok felvonulásával. A menet 9 óra után indul a hegymagasi kultúrháztól. A Lengyel kápolnánál tartják a szabadtéri szentmisét és a borszentelést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!