Hírek

2011.12.12. 19:11

Ne legyenek célpontok!

Pápa - Bár az idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények az összesnek csupán egy százalékát teszik ki, mégis fontos, hogy a védtelen, kiszolgáltatott nyugdíjasok érdekében összefogjanak a szociális mező, az állam, az önkormányzatok és a civil szervezetek szakemberei.

zaol.hu

Ennek a közös munkának egyik jelentős állomása a Veszprém Megyei Önkormányzat Idősek Otthonainak Egyesített Szociális és Módszertani Intézménye és a megyei rendőrkapitányság által szervezett előadás-sorozat. Ez az idős emberekkel közvetlenül foglalkozókat szólítja meg Pápán és környékén.
 
A polgármesteri hivatal nagytermében gyűlt össze a mintegy ötven falugondnok, szociális és családgondozó, családsegítő, hogy meghallgassák a szakemberek előadásait. Elsőként Forsthoffer Erzsébet, a módszertani intézmény igazgatója adott tájékoztatást az általa vezetett szervezetről, majd Futtató Norbert rendőr őrnagy ismertette az idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények megoszlását, az elkövetők típusait, a leggyakoribb helyszíneket, a besurranók, a trükkös tolvajok és a csalók félreismerhetetlen módszereit, és mindazok lehetőségeit, akik segíthetnek abban, hogy megelőzzék az ilyen típusú bűncselekményeket.

Őt Császárné Elek Vera őrnagy, a pápai kapitányság bűnmegelőzési előadója követte, aki jellemezte az elmúlt időszak Pápán és környékén megtörtént tizenkét esetét, levonva a szükséges tanulságokat. Az előadásokból a hallgatók megtudhatták azt is, hogy az idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények közt a leggyakoribb a trükkös lopás, ezt a csalás és a rablás követi.

- Sajnos, a legtöbb esetben a jóhiszeműségüknek és segítőkészségüknek esnek áldozatul az idősek, pedig az volna a legfontosabb - és ezzel könnyen megelőzhetnék a bajt -, hogy idegeneket nem engednek be a lakásukba - fogalmazott Futtató Norbert, aki záró előadásában a konkrét cselekvés, a segítségnyújtás eszközeiről beszélt a résztvevőknek. A program folytatódik, a pápai rendőrök nemcsak a segítőknek, de az időseknek is hasznos tanácsokat adnak a nyugdíjasok összejövetelein. Különösen fontos ez most, a karácsonyi időszakban, amikor megszaporodnak az idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények. Figyeljünk tehát oda, főként az egyedülálló idősekre - hangzott az előadások végső tanulsága.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!