Hírek

2011.06.08. 08:48

Cholnoky Jenő kedves tájai

Balatonfüred-Arács - Emlékoszlop-állítással tisztelegtek a város lakói tegnap a veszprémi születésű, a Balatonhoz egész életében kötődő földrajztudós előtt.

Győrffy Árpád

A megjelenteket köszöntő Hári Lenke alpolgármester emlékeztetett arra, hogy a mostani esemény csak újabb fázisa annak az évekkel ezelőtt kezdődött munkának, amivel a fürediek kifejezik tiszteletüket a tudós író, Cholnoky Jenő előtt. Így jöhetett létre az a kis emlékpark is a Koloska-völgy bejáratánál, ami az emlékoszlopnak helyet ad. Cholnoky mindig féltette, szerette és magáénak érezte ezt a tájat, ahol szülei arácsi villájában töltötte gyermekkorának nyarait. Döntő szerepet játszottak tudóssá válásában is a Koloska-völgyben és a környező hegyekben végzett megfigyelései - fogalmazott az alpolgármester.

 


 
Cholnoky tudósi, közéleti, írói életművéről dr. Kubassek János, az érdi Magyar Földrajzi Múzeum  igazgatója beszélt. Mint elmondta, hosszú ideig kellett várni arra, hogy a magyar tudomány és a tudományos ismeretterjesztés hatalmas alakja megkapja az őt megillető tiszteletet, megbecsülést. Munkáinak megismertetésében, népszerűsítésében különösen nagy munkát végeztek a balatonfürediek, amiért köszönetet mondott a város lakóinak.
Az ünnepség után az Arácsi Népházban bemutatta Kubassek János Cholnoky Jenő: Magyarország földrajza című könyvének most megjelent hasonmás kiadását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!