Hírek

2011.03.28. 08:33

Túlélőpróbán a Bakonyban

Porva-Csesznek - A benevezett csapatok alig fele tudta teljesíteni a Bakonyban az MH 54. Veszprém Radarezred hagyományos téli túlélőpróbáját.

Szabó Péter Dániel

Ugyan az elmúlt évekkel ellentétben - amikor is kemény mínuszokban, a leghidegebb évszak derekán kellett helytállniuk a katonáknak - viszonylag meleg idő fogadta az 54-es kihívása névre keresztelt hagyományos túlélőversenyre érkező csapatokat, mégsem volt egyszerű dolguk a résztvevőknek. A technikai okok miatt márciusra halasztott nomád próbán elindult 24 csapatnak (mintegy 100 ember) ugyanis igen nehéz pályát jelöltek ki a szervező Veszprémi Honvéd SE tagjai.

A Porva-Csesznekről induló kétnapos verseny folyamán komoly megpróbáltatást jelentő terepviszonyok között kellett bizonyítaniuk a katonáknak. Akadt feladat, ahol kötélhídon és kidőlt fákon kellett átkelni a patakon, de az egyes érintőpontok felkutatásához néha be kellett hatolni a mocsárba, fára kellett mászni vagy épp ki kellett találni azt, hogy a pont egy zsinórón lóg lefelé a szakadékba. És akkor még nem beszéltünk az iránymérésről, a késdobálásról, a sebkötözésről. Mindezt időre, teljes felszerelésben, az éjszaka beköszöntével is rendületlenül. Nem is sikerült mindenkinek, hiszen voltak csapatok, amelyek a terep nehézsége miatt, nagy kerülőkkel, sok pluszkilométerrel tették meg a távot, ám végül mindenki épségben beért, s jóízűen fogyasztotta el a meleg ebédet a veszprémi laktanyában.

A versenyt egyébként az a csapat fejezte be értékelhetően, amelyik minden kijelölt pontot érintett, s a megadott szintidőn belül ért a célba, mindössze tizenkét ilyen társaság volt a mezőnyben. A férfiak között az MH Ludovika Zászlóalj katonái zártak az első helyen, mögöttük az MH Támogatódandár és az MH 54. Veszprém Radarezred csapata végzett. A vegyes kategóriában a Honvéd Zrínyi SE vehette át az elsőnek járó díjat, megelőzve a veszprémi radarezred két csapatát.

A hölgyek között mindössze egy csapat, a házigazda veszprémi alakulat csapata nevezett a viadalra, ám ők becsülettel teljesítették az 54 kilométeres, kimerítő távot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!