Hírek

2011.03.11. 17:59

Életveszélyes lehet a tilosban parkolás

Veszprém - Tűzoltási felvonulási terület a szakszerű elnevezése annak a kijelölt területnek, amit a tűzoltók szükség esetén, például paneltűzben akadálymentesen és könnyen megközelíthetnek. Feltéve, ha nem parkolnak az életmentés útjában figyelmetlen autósok. Aki rossz helyre parkol, büntetik.

Szausev Xénia

Városszerte léteznek tűzoltási felvonulási területek, csak éppen nem mindig szabadok. A panelházak környékén általában nehéz parkolóhelyet találni, és mi sem kézenfekvőbb, mint áthágni a szabályokat, odaállni, ahol van hely. A kisebbik baj, ha ez szabálysértés, a nagyobb probléma az, ha a tűzoltóknak szükségük lenne a területre, de nem férnek hozzá, így életek kerülhetnek veszélybe.

A Jutasi út 61. szám alatti épületek által közrefogott placc időközönként tele van. A lakók emiatt és azért mert a motort járató autók bűze a házak közé szorul, már többször a rendőrséghez fordultak.

- Elegem van abból, hogy hajnalban itt döngetik a motort az ablakom alatt, ráadásul még a sofőr van megsértődve, ha rászólok. Nem beszélve arról, hova állnának a tűzoltók, ha tűz ütne ki a házban - háborog Szabó Panna ottlakó nyugdíjas.
Miskey Tamás tűzoltó alezredes, parancsnok elismeri, sok bajjal jár, ha nem tudnak megállni a széles tűzoltókocsival vagy korlátozzák a kivonulásukat. 

- Gyakran fordul elő, hogy a földalatti tűzcsapokat elállják, volt már példa arra, hogy úgy toltuk el az autót, mert akadályozta a mentést. Ezeket a területeket állandóan szabadon, és olyan állapotban kell tartani, hogy ne korlátozza a munkánkat  hangsúlyozta. A tűzoltók legutóbb a húszemeletes alatti területen bírságoltak, hatvanezer forintért.
Ráadásul a lakosok nemegyszer szembesültek a körzeti rendőrök tehetetlenségével is.

-Nem állhatok folyton az ablakban, hogy lessem az éppen tilosban parkoló autókat, és fotózzam a rendszámot  magyarázta dühödten a nyugdíjas. A rendőrség csak akkor intézkedik, ha tudomására jut a szabálysértés. 

- Amennyiben valaki ilyet tapasztal, fényképezés helyett tegyen bejelentést és kérjen rendőri intézkedést. A hatóság maximum harmincezer forint pénzbírsággal sújthatja a szabálytalankodót - tájékoztatott Frankó Marianna rendőrségi sajtószóvivő.

- Minden magyar állampolgárnak jogában áll feljelentést tenni, ha bűncselekményt, szabálysértést észlel. Ám a problémát ez még nem oldja meg, hiszen nem állhat lesben a rendőr minden tűzoltási felvonulási területen. Sajnos a helyzet egyelőre az, hogy aki oda akar állni, az úgyis oda fog állni - vonta le a végkövetkeztetést Panni néni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!