Hírek

2009.12.30. 06:18

Fűtési botrány Várpalotán: Zsarolási kísérlet?

Várpalota - Harminc házban hűlt ki a radiátor és szünetelt a melegvíz-szolgáltatás több órán keresztül a közelmúltban a Készenléti-lakótelepen, a háttérben az önkormányzat szerint zsarolási kísérlet állhat.

Szabó Péter Dániel

Az ügy a decemberi testületi ülésen is felmerült, a felháborodott lakók szerint a fűtés kikapcsolására a Várpalotai Közüzemi Kft. 18 millió forintos tartozása miatt került sor.

A Készenléti-lakótelepen ugyanis az önkormányzati tulajdonban lévő cég szolgáltat, ők szedik be a díjat is, ám a fűtéshez szükséges hőt a Vas-In Kft.-től veszik, mondta el a testület előtt Németh Árpád polgármester és Jákli Tivadar képviselő, a közüzemi kft. felügyelőbizottságának elnöke.

Elhangzott, a magáncég november 30-i keltezéssel hétmillió forint összegű számlát küldött a közüzemi kft.-nek, amely azonban nem kifizethető státusúnak minősült, mivel nem készült jegyzőkönyv a hőmennyiségmérők leolvasásáról, így hiányzott a teljesítési igazolás.

A szerződés szerint a leolvasásnak egyébként is a két cég képviselőjével közösen kellett volna megtörténnie. A közüzemi így nem fizetett, a Vas-In Kft. pedig önhatalmúlag kikapcsolta a Készenléti-lakótelep fűtését.

Németh Árpád elmondta, a két cég közötti szerződés szerint erre nem, csupán rendkívüli felmondásra lett volna joga a magáncégnek.

Másrészt pedig a fűtés közszolgáltatás, s a Vas-In Kft. a kikapcsolással ezt veszélyeztette, így tulajdonképpen megzsarolta a közüzemi kft.-t azzal, hogy lekapcsolta a fűtést.

A városi cég persze nem vállalhatta fel, hogy ne működjön a lakossági fűtésszolgáltatás, ezért a Vas-In Kft. által követelt összeget azonnal átutalta, s aznap leolvasták a hőmennyiséget is. Ekkor kiderült, a magáncég mintegy kétmillió forinttal többet olvasott le és számlázott ki, vagyis az önkormányzat szerint tudatos túlszámlázás is történt.

Németh Árpád leszögezte, Helt Tamás, a Várpalotai Közüzemi Kft. ügyvezetője természetesen el fog járni az ügyben a magáncéggel szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!