Hírek

2009.09.23. 02:29

Lőszer az iskolában

Felsőörs - Éleslőszert találtak a diákok a település iskolájának udvarán, amelyet végül a tűzszerészek szállítottak el a helyszínről. Már másodszor fordult elő ilyen eset a tanintézményben.

Martinovics Tibor

Hétfőn délután másodikos és harmadikos gyerekek játszottak az udvaron, amikor annak egyik sarkában, a kerítés tövében, a vörös köves talajban egy lőszerre buk- kantak, majd szóltak a tanároknak.

A felsőörsi általános iskola igazgatója azon nyomban értesítette a rendőrséget, akik a helyszínre érve lezárták a területet és riasztották a honvédség tűzszerészeit, akik megállapították: valószínűleg második világháborús időkből származó éleslőszert találtak a diákok.

- Nem volt riadalom az iskolában. Mindenki szakszerűen, gyorsan végezte a munkáját, a tűzszerészek speciális autóval Marcaliból érkeztek, fémdetektorral átvizsgálták az udvar sarkát, más töltényt nem találtak. Külön megdicsértük a diákokat, hogy azonnal értesítették a tanárokat - fogalmaz Kovácsné Bognár Gabriella. Az intézmény vezetője hozzátette, megnyugtatta volna, ha a tűzszerészek az egész udvart átfésülik a detektoraikkal, de az erre vonatkozó kérésére a szakemberek azt felelték, nincs parancsuk az egész terület átvizsgálására.

A tanintézmény udvarán egyébként két évvel ezelőtt már találtak töltényeket, igaz, azok üres hüvelyek voltak. A most talált élestöltény a szak-emberek szerint abban az esetben vált volna veszélyessé, ha a gyerekek elkezdték volna ütni azt vagy esetleg megpróbálták volna elsütni. Az iskola igazgatója kérdésünkre elmondta, a tanintézményben minden szükséges óvintézkedést megtettek, a tanulóknak többször is elmondták, ilyen esetben mit tegyenek, ennek köszönhető, hogy ezúttal is helyesen reagáltak a diákok. A Honvédelmi Minisztériumban érdeklődésünkre közölték: egy kormányrendelet lehetőséget ad olyan terület, objektum tűzszerészeti átvizsgálására, amely a megrendelő feltételezése szerint robbanótestet tartalmazhat. Ezt azonban írásban kell kérni a Magyar Honvédség Tűzszerész Hadihajós Zászlóalj parancsnokától.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!