Hírek

2009.03.21. 03:29

Szigorúbb számítás

Megyei körkép - A gazdasági válság hatásai már érezhetők a családokban: az eddig fontosnak tartott kiadások egyszeriben luxussá váltak, mindenki jól megnézi, mire költi a pénzét.

Németh F. Bernadett

A család egy felső, egy alsó tagozatos általános és egy középiskolás gyereket nevel, lakás- és autóhitelt is törlesztenek. A nagyfiúnak a fallabdázásról is le kellett mondani, a kicsi lány nem járhat tánc- órákra. Kárpótlásként hétvégente többet kirándulnak, természetesen gyalog, kerékpárral. A konyhapénzt is jelentősen meg kellett kurtítani.

- Listával megyek vásárolni, és nem viszek magammal senkit, hogy ne essenek kísértésbe. Nézem az akciókat, és egy hónapra előre megveszem az alapvető élelmisze- reket. Családi házban élünk. Ráveszem a férjemet, hogy ássa fel a kertet: remélem, a konyhakerttel is sikerül spórolnom valamennyit. A férjem keresi a lehetőséget, hogyan tudnánk megszabadulni az autóhiteltől. Közlekedni busszal, vonattal is lehet.

Szandra és Róbert öt éve élnek együtt albérletben a megyeszékhelyen. Mindketten a vendéglátásban dolgoznak, egyikük szakács, a másikuk felszolgál.

- Már év elején éreztük, hogy baj lesz - emlékszik vissza Róbert -, de bíztunk benne, hogy ez a szokásos év eleji hullámvölgy. Hát nem. A forgalom jelentősen vissza- esett, a főnök sorra küldi el az embereket. Csak az marad, aki tényleg nélkülözhetetlen.

A fiatal pár idén szeretett volna összeházasodni, saját lakásba költözni.

- Ebből lehet, hogy nem lesz semmi - kesereg Szandra, aki fényes esküvőről álmodik. - Még nem döntöttünk, egyelőre minden forintot félreteszünk, mert lakáshitelt nem akarunk felvenni. A szüleink segítségével egy olcsóbb, kisebb lakást hitel nélkül is meg tudnánk vásárolni, de szülni nem merek. Pedig Szandra tavaly betöltötte a harmincadik évét, tudja, jó lenne már gyereket vállalni. Szorosra húzzák a nadrágszíjat: lemondanak a tengerparti nyaralásról, Szandra nem jár hetente, csak havonta fodrászhoz, Róbert pedig eladja impozáns motorját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!