Hírek

2009.02.16. 03:29

Nem csak statisztika

<b>Veszprém</b> - A bűnügyi statisztikán alapuló objektív közbiztonság szerint az országban átlagos, a megyében pedig jónak mondható a közbiztonság, ugyanakkor nagyon eltérő lehet ettől az, amit az emberek valóban éreznek.

Halmos György

Nemhiába mondta dr. Bolcsik Zoltán megyei főkapitány a megyei közgyűlés bűnmegelőzési és közbiztonsági évértékelőjén, hogy sokkal nagyobb gondot kell arra fordítani, miként érzik magukat az emberek, nem elég az adatokra hagyatkozni. 

A statisztika szerint tavaly is javult a bűnügyi helyzet, vagyis kevesebb bűncselekmény történt a megyében, de Marian Cozma gyilkosságának híre mindenkit elgondolkodtat, illetve megingathatja a bizalmát a közbiztonságban. 

Ezt a bizonytalanságot tovább növelheti az, ha a média folyama- tosan arról tudósít, hogy a lakosság biztonságérzetét nagyban befolyásoló bűncselekmények, például a rablások elszaporodtak.

Megyei önkormányzat öt éve fogadta el az integrált társadalmi bűn- és baleset-megelőzési programot, aminek köszönhetően a közbiztonsági stratégiával rendelkező települések száma nyolcról 130 fölé emelkedett. 

A települési bűnmegelőzési programok segítik a megyénkben élők biztonságérzetének javítását, az egyes biztonságosabb településeken pedig az előző évekre jellemző pozitív értékek megtartását. 

A bizottság idén hangsúlyosabban foglalkozik a környezetkárosítással, az elkövetők társadalmi reintegrációjával, a kisebb súlyú bűncselekmények esetén alkalmazható közvetítői eljárásokkal (mediáció), az idős emberek biztonságával és a baleset-megelőzéssel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!