Hírek

2016.01.30. 17:00

13 tagú család háza égett ki (frissítve)

Veszprém - Lakhatatlanná vált egy tizenhárom tagú család háza Kertán, szombaton – erősítette meg értesülésünket Csépányi-Barczi Petra megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Kovács Erika

Közölte, a ház tetőszerkezete és egyik szobája égett le, a helyszínre a pápai tűzoltók vonultak. Kiérkezésük előtt a házban egy gázpalack felrobbant,  egy másikat épségben sikerült kihozniuk. Szerencsére nem sérült meg senki.

Nagyné Varga Anikó polgármester érdeklődésünkre elmondta, egy több generációs, nagy család háza gyulladt ki, köztük hat gyerek van, a legkisebb három év körüli. Otthonuk lakhatatlanná vált, értesülése szerint mindenük odalett, emiatt az önkormányzat egy üresen álló önkormányzati  lakást adott át nekik átmenetileg, és a faluban gyűjtöttek össze a családnak  élelmiszert, ruhákat, ágyakat.

Földönfutók lettek rövid idő alatt

- Mi lesz most velünk? - ezt kérdezte könnyezve Herki Balázsné, Erzsébet, aki családjával együtt most szükség szállásra került, amit a polgármester asszony röviddel a tűz után intézett nekik, és aminek, mint mondták valamennyien, nagyon örülnek! Itt beszélgettünk velük szombaton este, ahová elkísért minket a polgármester.

Kiderült, az egyik kisfiú, a nyolc éves Krisztofer vette észre délután az udvaron a füstöt, és azonnal rohant a házba, ahol a többiek tartózkodtak, és elmondta, mit látott.  Bátyja, a 19 éves Csaba, futott a padlásra, mert észrevette, onnan csaptak fel a lángok és felidézte: azonnal öntöttem a tűzre vizet, de minél jobban oltottam, annál jobban égett, így hívtam a tűzoltókat.  A fiú beszélt arról is, hogy a házban, kétségbeesetten kiáltotta a többieknek, hogy azonnal rohanjanak ki az épületből, mert nagy baj van! Elmondták továbbá, a nagypapa, Herki Zsigmond lakrészénél, a kéménynél keletkezhetett a tűz, aki ott jártunk idején a történtek hatására még mindig nagyon riadtan, egy plédbe burkolózva ült az ágy szélén. Zaklatottan beszélt arról az idős férfi, hogy beteges, nehezen mozog, de ahogy tudott, rohant ki a házból, és amint kiért az udvarra, hallotta is, hogy a konyhájában levő gázpalack felrobbant, szerencsére a másik palack felrobbanását fia Herki Balázs megakadályozta, mert, ahogy fia mondta, elvágta a vezetéket.  - Szerencsére mindegyik kisunokám és a fiamék is kijutottak az udvarra épségben – említette a történteket a nagypapa.

A családnak mindene odaveszett, pénze, gyógyszerei, a ruhák, gyerekjátékok, a berendezés. A gyerekek végtelen szomorúsággal beszéltek arról, hogy minden játékukat, kedvenc ruháikat, tanszereiket is elemésztette a tűz.

- Majdnem megszakadt a szívem, amikor néhány perccel a történtek után megtudtam, és a helyszínre sietve láttam, mi történt ennél a családnál! - említette a polgármester asszony. Nagyné Varga Anikó utalt rá, azonnal szólt a Kristóf János helyi polgárőr parancsnoknak, aki percek múltán a helyszínről hívta a tűzoltókat, és ő is segített, amiben tudott. A kicsik közben ott kuporogtak a kerítésnél, amikor a tűzoltók oltották a tüzet, nekik a szomszédok és a közelben lakók már hozták a meleg ruhákat, a helyi boltos élelmiszert hozott a családnak, ő azonnal intézkedett arról, hogy az üresen levő önkormányzati épületbe eljussanak. Ott viszont be kellett indítani a fűtést, működésbe hozták a lámpákat, ágyakat, matracokat vittek oda, hogy az éjszakát ott tudják eltölteni. A polgármester kiemelte, hétfőn szakértővel megnézeti a család otthonát, de azt, hogy valójában mihez tudnak kezdeni, még nem tudta megmondani.

Kiderült, a család rendkívül szűkösen él, sorsuk jelenleg kilátástalan, azt mondták, valójában földönfutók lettek rövid idő alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!