Hétvége

2015.06.05. 14:24

Vendégsarok - Hittel és szeretettel

A tanév végéhez közeledve diákok, tanárok, szülők az év végét várják. A tanulók az utolsó dolgozatokat írják, felelnek a jobb jegyekért, a tanárok készülnek a tanévzárásra.

Mindenki szeme előtt a nyári szünidő kezdete lebeg. Közben még zajlanak az érettségi vizsgák az ország gimnáziumaiban, így a balatonalmádi Magyar–Angol Tannyelvű Gimnáziumban is, ami az ország elismert gimnáziumának számít. A két tanítási nyelvű gimnáziumok között az előkelő hetedik helyet foglalja el az országos összesítésben. A nyelvi érettségi szempontjából csak egy gimnázium előzi meg.

Tanulóink izgatottan várják az érettségi-eredményeket, reménykedve, hogy az előző évekhez hasonló, kiemelkedő teljesítményt nyújtanak ők is, hogy rangos egyetemeken folytassák tanulmányaikat. Hiszen huszonharmadik helyen áll az intézmény a felvételi-eredmények alapján.

Mindeközben jut-e ideje diákoknak, szülőknek elgondolkodni azon, kik segítették évekig őket abban, hogy eljussanak az érettségiig, hogy bekerülhessenek a vágyott felsőoktatási intézménybe. Milyen szerepük van a pedagógusoknak az elért kiváló eredményekben? Van-e idő megállni és gondolni a pedagógusokra, akiket június első vasárnapján ünnepelünk? Valódi ünnep-e a pedagógusnap?

Elgondolkodtat, hogy országosan mennyire becsülik meg a pedagógusokat. Rengeteg kérdés, kétely fogalmazódik meg bennem. Mit jelent pedagógusnak lenni? Milyen a pálya presztízse? Hol tart a pedagógustársadalom? Meddig fokozható a pedagógusok leterheltsége? Úgy gondolom, közösségfüggő, hogy mi a rangja, milyen értelmet nyer ez a nap.

Szerencsésnek mondhatom magam, mert Balatonalmádi olyan település, mely fontosnak tartja ezt a napot. Minden évben rendeznek ünnepséget, műsorral, fogadással várják a település pedagógusait a város önkormányzatának képviseletében. Bár a régen megszokott jutalom a múlté, mégis gesztusértékű ez a város pedagógusai felé.

Korábban szaktanárként, osztályfőnökként is éreztem, amit most intézményvezetőként, hogy egy olyan szülői közösség támogatja munkámat, munkánkat, amelynek fontos a köszönet, a hála kifejezése. Voltak olyan szülői közösségek, akik műsorral, virággal készítették gyermekeiket erre a jeles napra. Idén is szülői koordinálással készültek a gimnázium tanulói egy kis meglepetéssel, ami nagyon jólesik az év végi hajrában.

Ez is mutatja, hogy elismerik a pedagógusok oktató- és nevelőmunkáját. Megbecsülésüket fejezik ki tanulók és szüleik egyaránt. Ha hivatásként éli meg az ember a pályát, nap mint nap találhat olyan pillanatokat, amelyekért érdemes, és olyan tanulókat, akikért megéri pedagógusnak lenni. A hagyományos értelemben vett pedagógus szakmailag hiteles, értékeket közvetít, példaként áll a diákok előtt. A nehézségek ellenére hittel és szeretettel neveli a jövő generációit. Az ilyen pedagógusokra az év végi rohanásban is érdemes időt szánni. És nem csak ezen a napon.

Dudásné Pirik Mariann mb. intézményvezető

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!