Hétvége

2016.08.15. 11:49

Staféta V. Kovács-Molnár Dórával

Payrich Mária azt kérdezi V. Kovács-Molnár Dórától, hogy mi a feladata a vízimentőknek.

Mátételki András

- Azért, hogy minél kevesebb baleset, netán tragédia történjen a Balaton-parton, nagyon fontos feladatunk a megelőzés - mondja a kétgyerekes családanya, aki 16 éve minden nyáron ügyel a fürdőzőkre. - Még a megyénkbeliek közül sem mindenki tudja, hogy mennyire gyorsan változik a tónál az időjárás. A közeli hegyek mögül bármikor váratlanul lecsaphat a vihar, amiről bennünket még időben tájékoztatnak rádión a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának zánkai központjából.

Fotó: a szerző

- Ez után hangosbemondón figyelmeztetnek mindenkit a veszélyre. Az elsőfokú viharjelzésnél (45-ször villan fel a viharjelző lámpa) már csak a bójasoron belül lehet fürödni, s a sporteszközökkel sem szabad beljebb menni, mert a szél könnyen „betolja” a gumimatracot, a csónakot, de még a jó úszókat is a tó közepére. A másodfokú viharjelzésnél (90-szer villan a lámpa) már nem szabad a vízbe menni. Sajnos sokszor nehéz betartatni a szabályokat a vendégekkel.

Azt kérdezi Tóth Zoltántól, hogy milyen világ fogadja a búvárfotósokat a tenger mélyén.

Címkék#staféta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!