Hétvége

2015.08.08. 10:33

Staféta Orsós Károllyal

Szelthoffer Ferenc azt kérdezi Orsós Károly őrnagytól, a megyei főkapitányság bűnmegelőzési előadójától, hogyan vigyázzunk a kerékpárunkra.

Mátételki András

Fotó: Mátételki András

- Az Alföldeken nagyon népszerű közlekedési eszköz a bicikli, ezért lényegesen többet lopnak el belőlük, mint a hegyes-völgyes vidékeken. A nagyvárosok kerékpárosai tudatosan szoktak elhanyagoltnak tűnő, esztétikailag taszító járművet használni, mivel ők nem tudják minden esetben drótszamarukat biztonságos helyen hátrahagyni. Van, ahol a váz rózsaszínre festésével próbálják a tolvaj kedvét elvenni a lopástól. Tudomásul kell vennünk, hogy egy drága, sporteszközként használt biciklit nem lehet egy 800 forintos számzáras lakattal megvédeni. Az U-lakatok kategóriája az, ami már a védelem egy megfelelő szintje. A kikötéshez válasszunk például csőkorlátot, melyhez a vázat, és ne valamelyik kereket rögzítsük. Amennyiben van a közelben közterületi kamera, akkor inkább annak látókörében parkoljunk le. Vannak rendőrkapitányságok, ahol regisztráltathatjuk kerékpárunkat, amelyet akár UV fényben látható biztonsági jelöléssel is elláthatjuk.

Azt kérdezi Dallos Andrásnétól, hogyan segítik a hátrányos helyzetű családokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!