Hétvége

2017.03.31. 16:35

Jön a négynapos hétvége! Örülünk a nagypénteki munkaszünetnek?

Pápa - Március elején megszavazta az Országgyűlés, hogy a nagypéntek munkaszüneti nap legyen, tehát húsvétkor négynapos hétvégénk lesz.

Laskovics Márió

Mit jelent ez a hívők és a gazdasági élet szereplői számára?Nagypéntek és a kereszténység legnagyobb ünnepe, a húsvét összekapcsolódik. Hiszen Jézus Krisztus kereszthalála önmagában egy tragédia, és húsvét hajnala pedig csupán egy szép tavaszi ünnep lenne, a kettő szorosan összetartozik.

A protestáns egyházakban a nagypéntek a legnagyobb ünnep, az év egyetlen böjti napja. Sok-sok gyülekezetben bevett gyakorlat ilyenkor a passiójáték, a passióolvasás - tudtuk meg Polgárdi Sándortól, a Veszprémi Evangélikus Egyház esperesétől. Véleménye szerint hazánkban minden keresztény ember örül, hogy nagypéntek ünnep lett. Nem azért, mert munkaszüneti nap, hanem mert így a családok még jobban rá tudnak hangolódni a legfontosabb üzenetre.- Tudniillik a reménységet hirdetjük, a keresztfa titka tündököl. A zsidó-keresztény kultúrkörben fontos a ma emberének, hogy a hétköznapok után meg tudjon állni, hogy hálát adhasson a templomokban, illetve otthon, családi közösségekben.

Polgárdi Sándor esperes szerint a nagypénteki munkaszüneti napon az emberek jobban ráhangolódnak a reménységre

- A gazdasági szereplők számokban gondolkodnak. Mi úgy gondolkodunk, hogy emberek vagyunk, Isten teremtett lényei, és Európában ma különösen fontos a nagyheti eseményekre való odafigyelés a lelki egyensúly szempontjából - mondta nagypéntek hatásairól a lelkész, aki több hívőre számít a délelőtti istentiszteleten.

A napi ellátásban érdekelt ágazatok számára több szempontból is fontos nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánítása. Nagy László, az egyházaskeszői pékség tulajdonosa még semmi konkrétumot nem tud, hogyan szervezik meg a munkát nagypéntekre. Szombatonként sosem dolgoztak eddig, most sem fognak, ugyanis olyan kiskereskedéseknek szállítanak árut, amelyek vasárnap általában zárva tartanak. Csak nagyszerdára körvonalazódik, hogy döntenek a boltosok a húsvéti nyitvatartásról, hova mennyi pékárut kell vinniük.

- Nagyon nem örülünk a döntésnek, egyetlen munkáltató sem. Nem a plusz kiadás, hanem a technológia miatt. A minőség rovására megy, hogy háromszor annyi pékárut kell megsütni, mint egy átlagos napra. Továbbá nem tudom dolgoztatni az embereimet a nyolc helyett tizenkét-tizenhárom órában. Többletköltség, hogy az alkalmazottaknak a százszázalékos túlórapénzt ki kell fizetni. Hátrányosan érint bennünket, a gyártást és az értékesítést tekintve is. Megoldjuk, ahogy tudjuk. Jövőre tapasztaltabbak leszünk - számolt be a vállalkozó.

A pápai Meister-Holz Kft. családi vállalkozásként egyedi tervek alapján készíti bútorait, bútorlapszabászattal és bútoripari szerelvények forgalmazásával foglalkozik.

Nagy József és lánya, Beáta, a vállalkozás tulajdonosa és üzletvezetője Fotó: Laskovics Márió

- Mint magánember, nagyon örülök neki, hogy nagypéntek munkaszüneti nap lett - kezdte Nagy József, a cég tulajdonosa. Majd így folytatta: - Vállalkozóként viszont azt mondom, most már sok ünnep van ebben az évben. Örülök annak, ha a dolgozók pihenhetnek, azonban ilyenkor ki kell fizetnünk a bérüket, a járulékokat, és ez keményen érint bennünket, vállalkozókat. A törvény az törvény, mi pedig betartjuk. Lelkiismeretesen dolgozunk tovább, ahogy eddig - mondta el az egyházat rendszeresen támogató vállalat feje.

A döbröntei Hasik Hotel nem észlel változást az elmúlt évekhez képest, a húsvéti csomagjukat mindig három éjszakával értékesítették. Idén lehetővé tették a vendégeknek, hogy négy éjszakára jöjjenek, azonban nagyon kevesen éltek vele, ezáltal számottevő többletbevételre nem számítunk - tudtuk meg Bezzeg József szállodaigazgatótól.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!