Hétvége

2016.01.28. 19:39

Milyen hatással van az emberekre a zene? Staféta Fülemile Judittal

Varga Balázs azt kérdezi Fülemile Judit zeneterapeutától, milyen hatással van az emberekre a zene.

Mátételki András

- A zenéléssel agyunk jobb és bal féltekéje közötti különbség kiegyenlíthető, ennek köszönhetően a zeneterápia többek között fejleszti a kommunikáció és a kapcsolatteremtés képességét, a kreativitást, az érzelmek kifejezését, a koncentrációt, és segít a tanulásban. Szép eredményeket értek el szorongó, depressziós embereknél, autistáknál, ahol a szóbeli kommunikáció akadályozott. A módszer elterjedt a gyógypedagógiában, segítséget nyújthat az agysérüléseket követő rehabilitációban.

Fotó: Mátételki András

A résztvevők zömének semmilyen zenei előképzettsége nincs, de nem is kell, hiszen csak aktivitásra van szükség, az érzelmek őszinte kifejezésére. A zene nem cél, hanem eszköz, hogy megnyilatkozhassunk. A zene oldja a feszültséget, energiát ad, képességeinket fejleszti, s nem utolsó sorban örömet szerez, amire mindannyiunknak szüksége van. A zeneterápián belül többféle módszerrel dolgozunk. Az aktív zeneterápia elsősorban ritmushangszerekre épít, viszont a zenehallgatás során az élményeinket beszéljük meg. A komplex zeneterápia az első két módszert ötvözi, és más művészetterápiák eszközeit is használja.

Azt kérdezi Császár Zsolttól, hogy miért gyűrűzik meg a madarakat.

A staféta következő vendége: Császár Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!