Hétvége

2016.09.03. 14:10

Mézeskalácsot készít, tortát süt - Unokáinak adja át a nagyanyjától tanultakat Kovácsné Tibola Márta

A sütés, az új tapasztalatok szerzése, a tanulás tölti ki a sümegi Kovácsné Tibola Márta napjait.

Tisler Anna

A korábban gazdasági szakterületen dolgozó hölgy édes alkotásait már a városban élők is megismerhették. Részt vett az adventi forgatagban, majd nyáron a városi múzeumban szerepeltek a mézeskalács-figurái egy csoportos kiállításon. Márta sokoldalú, készít mézeskalácsot, dekorál, tortát süt. Ha nem a konyhában tevékenykedik, az internetet bújja új ötletekért, szakfolyó-iratot olvas, folyamatosan részt vesz tanfolyamokon. Vallja, mindenkinek magának kell tapasztalnia, mikor lesz számára szép és finom is egy édesség. Márta pedig kísérletezik, alkot. Családja és barátai már tudják, ha névnapra vagy születésnapra hívják őt, saját készítésű édesség is lesz az ajándékok között.

Kovácsné Tibola Márta szerint a jó édességnek két titka van, a minőségi alapanyag és a megfelelő kidolgozás. A mézeskalácsokra a mintát szabad kézzel viszi fel, de előtte egy papírlapon megtervezi őket

Márta szeret mézeskalácsot készíteni. A városi adventi programra is már kétszer vitt saját alkotásokat. A szervezők jótékony célú árverést is szerveztek, amire ő is ajánlott fel mézeskalácsot, el is keltek mindkét alkalommal. A városi könyvtárban tartott adventi mézeskalácsmustrán szintén láthatták az érdeklődők a fenyőfát és az adventi koszorút formázó süteményt. A gesztenyefesztiválon a szépségverseny díjazottjainak ajánlott fel mézeseiből. Tavasszal a városközponti Tourinform-iroda kirakatában mutatott be húsvéti tojásokat, amiket szintén díszített mézeskalácsból készített.

- Az idén is szeretnék valami újdonsággal megjelenni, már gondolkodom, hogy mi volna az, ami új és illik az ünnepi hangulathoz - mondta. - Legkésőbb októberben hozzálátok a készítéshez, amíg mindennel végzek, már közel lesz a karácsony. Többféle tésztát készítek, annak megfelelően, hogy étkezési vagy dekorációs célra lesz. A mintákat szabad kézzel viszem fel, előtte viszont egy papírlapon megtervezem.

Márta több tanfolyamon részt vett, az interneten gyakran látogatja a témával foglalkozó oldalakat. Tortákat is készít családtagjainak és barátainak, minden alkalomra más fajtát. A készítő szerint a jó édességnek két titka van, a minőségi alapanyag és a megfelelő kidolgozás. A torta elkészítése is több részből áll, a legtöbb időt a díszítés igényli.

- Unokáim születése után kezdtem tortát készíteni - mondta. - Örömmel készítek a kérésüknek megfelelőt névnapokra, születésnapokra, óvodai ünnepségekre. Annál nagyobb öröm nem kell egy nagymamának, mint amikor látja, a kicsinyek jóízűen eszik azokat. A legutóbbi, negyedik születésnapra a kislánynak készítettem olyan tortát, aminek tetején sellő ült, a kisfiú nindzsát kért.

Márta szeretné városában is továbbadni a tudását. Tervezi, hogy karácsony előtt kézműves játszóházat tart számukra, ahol megmutatja a módszert, majd mindenki kipróbálhatja azt.

- Kisgyermekként nagyanyám mellett már próbálkoztam a sütéssel, megtanultam kötni, horgolni is - tette hozzá. - Miután én is nagymama lettem, kezdtem visszatérni ahhoz, amit a mamámtól tanultam. Remélem, az unokáim életében is szép élményként marad meg a közös sütés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!