Hétvége

2015.05.20. 18:38

Családok ünnepe

Balatonrendes (Perger Katalin) – A társadalom legkisebb egysége a család, ezért fontosak a közös események, amelyek pozitív energiával töltenek fel mindannyiunkat. A falubeliek és nyaralótulajdonosok barátságát erősíti a közös, jó hangulatú program, elősegítve a felhőtlen együttélést.

Perger Katalin

A Nők a Balatonért Egyesület balatonrendesi csoportja a Családok ünnepére hívta meg a falu lakóit és a nyaralókat a család világnapja alkalmából rendezett találkozóra. A hölgyek megjelentek kedvenc süteményükkel, amelyeket  a férfiaknak ajánlottak kóstolásra, az urak pedig gondoskodtak az innivalókról. A gyerekekkel pedig Epres Virág foglalkozott, és a Vigyázz rám Nabe által kiadott nagyméretű társasjátékkal ismertette meg őket.

A rendezvényen Kalászné Piroska csoportvezető, mint a falu reprezentánsa emlékeztette a megjelenteket a régebbi időkben március 8-ra nőknek rendezett ünnepségekre, és a férfiak  köszöntésére, amely Ívó napjára esett. A köszöntések, találkozók elmaradtak, pedig az embereknek igényük van arra, hogy elbeszélgessenek, kicseréljék gondolataikat, elmondják azt, ami a falu érdekében tudnának tenni. Így döntött a csoport, hogy a családok világnapja alkalmából rendezzenek egy közöset, az elsőt, és meglátják, hogyan legyen ezután.

Csabáné Varga Anikó önkormányzati képviselő arról szólt, hogyan  ünnepelték meg a férfiak kedves nőnapi köszöntését válaszként Ívó napon.

Epres Virág a Vigyázz rám társasjátékkal foglalkozik a gyerekekkel 
Fotó: Perger Katalin

A sütemények elfogyasztása után közönség szavazattal  dőlt el, ki sütötte a  azokat a süteményeket  legjobban, ami a kiírásnak megfelelt.

A legszebbet Csiszár Sára tortája, a legegyszerűbbet Tibold Erika túrós süteménye, a legfinonabbat

Perger Alexandra méteres kalácsa nyerte,a különdíjat pedig Dorce- Tóth Imréné  egy kosár vendégváró sütivel.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével  Donatella Falioni zongora művész, aki korábban zongorát is adományozott a községnek.

Ezt a kezdeményezést folytatni kell , ami az összefogást, az egymással való törődést szolgálja.

 

A méteres kalács receptje

Piskóta: 6 db tojás, 39 dkg porcukor, 39 dkg rétesliszt, 15 ek. víz (meleg), 10 ek. napraforgó étolaj, 1 cs. sütőpor, 2 ek. cukrozatlan kakaópor, 2 ek. víz (meleg), 2 dkg vaj, (formához), 1 csapott ek. finomliszt (formához).

Krém: 1 cs. puncs puding, 2 dl. Tej, 25 dkg ráma kocka, 20 dkg porcukor, 0,5 dl. Rum. A krémből célszerű 2 adagot csinálni, ha valaki jó krémesen szereti a sütiket.

Máz: 5 ek. cukrozatlan kakaópor, 5 ek. Cukor, 5 ek. Víz, 10 dkg. vaj (fagyos),

Nem csak gyönyörű, fantasztikusan finom is a méteres a kalács (Fotó: Perger Katalin)

Elkészítés: Piskóta: Alaposan kikeverjük a tojások sárgáját a porcukorral, majd apránként hozzá adjuk a 15 ek. meleg vizet, 10 ek. olajat, és a sütőporral összekevert lisztet.

A tojások keményre vert habját óvatosan beleforgatjuk. Kétfelé osztjuk a tészták, majd az egyik felébe 2 ek. kakaóport és még 1 ek. meleg vizet keverünk.

2 db vajazott lisztezett őzgerincformába töltjük és megsütjük. Ha megsült várjuk meg míg kihül.

Krém: A pudingport felfőzzük a tejjel, majd kihűtjük. Közben a puha margarint kikeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a kihült pudingot és a rumot. Nagyon finom krémet kapunk ebből. A két őzgerincet amit megsütöttünk, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A tálcára úgy rakjuk hogy egy sárga szeletet megkenünk, majd hozzáragasztjuk a barna szeletet és így felváltva rakosgatjuk a tésztát.

Máz: A kakaóport a cukorral és a vízzel felfőzzük majd a tűzről levéve kikeverjük a 10 dkg – fagyos!!! – vajjal. Hagyjuk majdnem teljesen kihülni, majd óvatosan vonjuk be vele az őzgerinceket.Szeletelni ferdén kell, mert így lesz csíkos! Sütő kb 200 fokos.

Elkészítés kb 40 perc + a sütés kb 40 perc (sütőtől függ).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!