Hétvége

2016.07.08. 16:05

Bűnjelek a pince mélyén

Véres kés, balta, számszeríj, roncsnak számító és sok milliót érő autó és lovak – mindezek bűnjelek, amelyeknek az őrzéséről, karbantartásáról, az állatok ellátásáról a bíróságnak kell gondoskodnia a jogerős ítélet megszületéséig. De utána vajon mi lesz velük?

Mátételki András

Egyebek között erre a kérdésre is Varga Gábortól, a Veszprémi Törvényszék büntető kollégiumának vezetőjétől kaptunk választ. Elmondta, a törvényszéken az elmúlt időszakban több helyiséget felújítottak azért, hogy az akár perdöntő tárgyi bizonyítékokat szakszerűen elhelyezhessék. Rövidesen a vidéki bíróságokról is behozzák valamennyi bűnjelet az egykori várbörtön ódon falai közé.

- Egy új tanúvallomás olyan fordulatot hozhat egy bűnügyben, ami miatt ismét elő kell venni, mondjuk, egy gyilkossághoz használt véres kést, amelyet ismételten megvizsgál a szakértő. Olyanra is volt példa, hogy az egyik szakértő nem tudott értékelhető adathoz jutni egy ujjlenyomat-töredékből, később viszont egy másik igen. Egy lefoglalt sapkában találtak olyan hajszálat, amelynek a segítségével - DNS-vizsgálattal be lehet azonosítani az elkövetőt - lebuktattak egy tapolcai csoportos fegyveres rablásban részt vevő férfit, aki a bűncselekmény után lelépett s csak évek múlva került elő. Vannak tárgyak - például a gyilkossághoz használt eszközök -, amelyekről a bíróság mondja ki a megsemmisítést. Ez történt a védjegyoltalom megsértésével készült traubis üveg esetében is. Amikor mintegy nyolc éve kipattant az ügy, a hatóságok több tízezer üres, illetve töltött palackot foglaltak le az ország különböző pontjain. Például Lentiben, Barcson, Jászberényben számos raklapnyi áru vár megsemmisítésre, ami százezres nagyságrendű költséget jelent a törvényszéknek.

Varga Gábor mutatja a kerékpárgyűjteményt. A használható bringákat az interneten hirdetik meg, bárki megveheti, csakúgy, mint a gépkocsikat, amelyeket Litéren egy hangárban őriznek
Fotó: Mátételki András

- Mondjuk, egy adócsalásos ügyben rengeteg irat kerül hozzánk. A könyvszakértő vizsgálata és a per lezárulta után a tulajdonos visszakapja a dokumentumokat, ugyanis a cégét tovább kell működtetni, az adóhivatal munkatársai is bármikor felkereshetik. Egy hamis személyit s az ilyen jellegű okmányokat visszajuttatjuk az azokat kiállító hatóságnak. Viszont a kuriózumszámba menő, spéci zárnyitó eszközt elküldtük a budapesti Bűnügyi Múzeumnak. Az orvvadászat miatt folyó ügyben lefoglalt, frissen nyúzott vaddisznó- és szarvasbőr további sorsa nem kis gondot okoz, ugyanis járványügyi szempontoknak is eleget kell tennünk. Ezek a bőrök feltehetőleg a dögkútban végzik.

Az évekig tartó porcelán-hamisítási ügy álherendijeit rövidesen megsemmisítik. A több száz, amúgy igényesen kidolgozott dísztárgyat - profi porcelánfestők dolgoztak rajtuk - a törvényszék udvarán összetörik, konténerbe rakják az ügyész, valamint a bíróság illetékeseinek jelenlétében. Ezzel az akcióval még nem lesznek túl a dolgok nehezén, ugyanis a három tönkrement porcelánégető kemencétől is meg kell szabadulniuk. Mivel ezek samottot és azbesztet tartalmaznak, csakis speciális megsemmisítésről lehet szó. Felvették a kapcsolatot egy kecskeméti céggel, aminek éppen Litéren van telephelye, bár így is több százezres kiadással számolnak a törvényszéken.

Varga Gábor megmutatta azt a kerékpár-kollekciót, amely egy külön teremben kapott helyet. Azokra is hasonló sors vár, mint az egyéb használati eszközökre: a per végén visszakerülnek a drótszamarak a gazdájukhoz. Azokra, amelyeknél ismeretlen a tulajdonos, egy idő után a flex vár: feldarabolják őket, aztán irány a MÉH-telep. Az értük kapott pénz, ha nem is túl sok, az államkasszát gyarapítja. Mindezt megelőzi az interneten való meghirdetésük, hátha lecsap valaki rájuk. Már, ha nincsenek roncsállapotban, mint a többség.

Ugyanez a sorsuk az autóknak, bár azokat elkerüli a gyorsvágó

- Egykoron többtucatnyi autót, autóbuszt, de még kamiont is őriztünk Litéren egy hangárban, mielőtt árverezésre mentek volna. Annak idején az újságokban is többször szerepelt, hogy ezeken az árveréseken egy bizonyos csoport tagjai szoktak részt venni, akik az erőszakosságtól sem riadtak vissza. Másokat megfenyegettek, hogy ne jelentkezzenek a járműre, vagy szó szerint lefogták (!) az illető kezét a helyszínen, hogy aztán övék lehessen az áron aluli gépkocsi, amelyet később jó haszonnal továbbadtak. Az internetes licitálással ennek vége - immár két éve -, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján mindenki egyenlő esélyekkel licitálhat ingóságokra és ingatlanokra is. A törvényszék új vezetése már évekkel ezelőtt célul tűzte ki, hogy jelentősen csökkenti az autókereskedésének a készletét, ugyanis a kocsik állapotáért mi vagyunk felelősek. Így aztán műszaki kollégáink időről időre elvégzik az olajcserét, tél előtt fagyállóval feltöltik a kocsik hűtőjét. Az elmúlt évek alatt 15 alá csökkentettük a kocsik számát, de éves szinten így is jelentős a kiadásunk. Érdekességként említem meg, hogy jelenleg egy vitorlás hajót őrzünk utánfutón. A jövőben a bíróságokon várhatóan mind több lesz az előzetes értékesítés, azaz még a per alatt interneten eladjuk a kocsikat, így csak az értük kapott pénzt kell őriznünk. Házon belül nemrég alakult egy csoportunk, amelyik azt vizsgálja, hogy ezt a munkát miképpen lehetne felgyorsítani a törvényi szabályok között.

Évekkel ezelőtt, bármennyire is furcsán hangzik, lovakat is zár alá vettek , de a derék négylábúakat nem a bíróság pincéjébe vagy valamelyik tárgyalóterem sarkába kötötték be, hanem egy lovarda gondozására bízták hosszú hónapokra a nyolc hátast, ami megint csak nem két fillérbe került. Jártak már így őzzel is, amelyik az erdő helyett egy ház udvarán élte tovább mindennapjait - persze nem annál, aki törvénytelenül befogta -, míg az ügyben döntés nem született.

Könnyebb helyzetben van a bíróság, amikor a nyomozás kezdetén zár alá veszi a nyomozási bíró a gyanúsított házát, nyaralóját, hogy majd a jogerős ítélet után legyen miből kifizetni a károsultakat.

A bíró végzetül hozzátette, az elkobzott, de használható és értékes tárgyaknak, például a hamis márkajelzéssel ellátott ruháknak karitatív célra történő felajánlása rajtuk kívül álló, bürokratikus okok miatt nem vagy alig működik, hiába nyitottak e téren is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!