Hétvége

2017.06.30. 20:10

Csehbánya is büszke a jó tanuló diákokra

CSEHBÁNYA - A több mint tucatnyi általános iskolásból egy-két kivétellel mindenki jeles vagy kitűnő eredménnyel zárta a tanévet.

Tisler Anna

A csehbányai önkormányzat a falunapon köszönti a szorgalmas és tehetséges diákokat. Straub Dávid polgármester elmondta, hogy a jó teljesítmény az iskolán kívül az odafigyelő szülőknek is köszönhető. A diákok többsége a városlődi német nemzetiségi iskolában tanul. Csehbánya is sváb település, az idősek még beszélik a nyelvet, gyakori, hogy egymás között svábul beszélgetnek. A fiatalokra ez már nem jellemző.

Csehbányát törekvő és szorgalmas emberek lakják, ezeket az értékeket adják át a gyerekeknek. A 300 lakosú községben sok a kétszintes és az új építésű családi ház. Az ingatlanárak is magasak. Ennek ellenére könnyen új tulajdonosra találnak az eladó lakások. Külföldiek is vásároltak házat.

A faluház épületére emeletráépítést terveznek

Szinte mindenkinek van autója is. Szükség van rá a munkába járáshoz és a nagyobb bevásárlásoknál. A településen ugyanis bezárt a bolt. Péksüteményt a mozgóboltból tudnak minden reggel beszerezni, másért pedig utazni kell, de ez nem jelent problémát. A vidéken dolgozók munka után mennek a boltba, a nyugdíjasoknak bevásárolnak a családtagok.

Straub Dávid, akit az előző ciklus közepén időközi választáson választottak meg először polgármesternek, tősgyökeres csehbányai. Édesapja 1994-től három cikluson át töltötte be a tisztséget. Ő maga volt már képviselő és alpolgármester is. Ismer mindenkit, mint elmondta, így könnyebb a munkája. A lakosság az ismerősnek könnyebben elmondja a problémáit, az örömeit, valamint azt, hogy mik az igényei, milyen településen szeretne élni.

A kápolnánál gyakran tartanak esküvőt, rendezvényeket

- A helyi fiatalok családalapítás után is szeretnek itthon maradni - tudtuk meg a polgármestertől. - Többen dolgoznak külföldön, de ha tehetik, hazalátogatnak. Aki vállalkozni szeretne, az önkormányzat azzal támogatja, hogy nem vet ki iparűzési adót. Ez egy nagyobb vállalkozásnál már több millió forint megtakarítást jelent évente.

A község fekvése is ideális. Néhány kilométerre van a 8-as főút, fél órán belül több város is elérhető. Zsáktelepülés, így nincs átmenő forgalom, nem dübörögnek a teherautók. Tiszta a levegő, csend van, nyugalom. A községet erdő veszi körül, határában folyik a Torna patak.

Jellemző, hogy a nagyvárosokból költöznek ki. Vettek telket, házat veszprémiek, ajkaiak, sőt, még nyíregyháziak is. Ők a nagyváros zaja után saját kertre vágynak, ahol tarthatnak állatokat, megtermelhetik saját szükségletre a zöldségféléket. Többen tartanak lovat is. Az utcák szélső telkei az erdővel határosak. Ezek a telkek különösen keresettek.

Straub Dávid polgármester és Fusch Andrásné falugondnok

A kiköltözők elmondják, hogy ma már több előnnyel jár a vidéki élet, mint hátránnyal. Főként a kisgyermekesek tartják fontosnak azt, hogy legyen saját kertjük, ahol a gyerek szabadon mozoghat. A községben több játszóteret állítottak fel. A grundnak nevezett téren a sportpályán gyűlnek össze a fiatalok, beszélgetnek, fociznak. Labdarúgócsapata nincs a községnek, a rendszeres edzés és mérkőzésre utazás sokak idejébe nem fér bele. Működik viszont a polgár-őrség a szomszédos Városlőddel közösen.

A települési rendezvényeken mindig teljesítenek szolgálatot, és gyakran járőröznek az utcákon, közterületeken. Nemrég kamerarendszert is felszereltek. A sötétben és kedvezőtlen látási viszonyok között is értékelhető képet készítő kamerák az összes bevezető utat ellenőrzik. Megtudtuk, a község biztonságos, évtizedenként egy-kettő bűneset történik, az is vagyon elleni.

Schell Antal az önkormányzattól kölcsönzött kerékpárral közlekedik
Fotó: Tisler Anna

A szép helyen fekvő kistelepülést nemcsak a letelepedők, hanem a nyaralók is kedvelik. Az alsó részén már működik panzió, a felső részén most épül egy nagyobb, apartmannal, több szobával. Gyalogos és kerékpáros természetjárók is gyakran járnak arra. Az önkormányzat kerékpárokat vásárolt, hogy az ott megszálló vendégeknek vagy a helybelieknek kölcsön adja. A szolgáltatásra van igény. A helybeli Schell Antal is azzal közlekedik. Elmondta, hogy örül a lehetőségnek.

A kerékpárokat minden tavasszal szervizben átvizsgáltatják, ha kell, javítják, így biztonságosak. A fiatalok is gyakran kérik el kirándulásra. A vadászati turizmus is jelentős. Nemrég megalakult a vadásztársaság. Külföldiek is érkeznek, vaddisznóra, őzre, szarvasbikára vadásznak. A társaság a település rendezvényeit is támogatja vadhússal. A két településrész között az erdő szélén levő Mária kápolnában gyakran tartanak esküvőt és a község rendezvényein szentmisét. A július 7-én és 8-án levő falunapi programsorozat is ott kezdődik pénteken délután négy órakor.

A szervezésben a Csehbánya Gyermekeiért Egyesület tagjai is segítenek, valamint Fusch Andrásné falugondnok is. A falugondnok már szerzi be a szükséges eszközöket és az ajándéktárgyakat a kétnapos programra. A község Csehbánya címerével ellátott ajándéktárgyat ad a főzőverseny résztvevőinek.

A falu hitel nélkül gazdálkodik, és folyamatosan fejlesztenek. Hamarosan kezdődik a szabadtéri sportpark építése. A művelődési ház színháztermét nemrég újították fel. Tervezik, hogy a faluházra emeletet építenek, és ott kap helyet a gyerekeknek egy foglalkoztató szoba is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!