2020.08.29. 11:00
Veszprémi cukrászt kérdeztünk az ország tortájáról
Több Veszprém megyei cukrászdában is megkóstolható a birsalmás, mandulás és mogyorós ízjegyeket is hordozó ország tortája.
20200820 Veszprém A Schönig cukrászdában Schönig Gertrúd cukrászmester a Curiositas 2020 Ország Tortáját készíti Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló
Fotó: Penovác Károly/Napló
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizennegyedik alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt az államalapítás ünnepe alkalmából. Az idei megmérettetést a Curiositas – Kíváncsiság elnevezésű, Füredi Krisztián, a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrászmestere által megálmodott alkotás nyerte. A nagyközönség bő egy hete kóstolhatja meg több mint háromszáz hazai cukrászdában az eredeti receptúra alapján készített tortát. Az ipartestület által közzétett lista szerint Veszprém megyében tíz település – Ajka, Balatonakali, Balatonalmádi, Balatonkenese, Pápa, Szigliget, Tapolca, Várpalota, Veszprém, Zirc – 18 cukrászdájában árusítják a finomságot.
Nem kifejezetten édes, de nagyon kellemes, jó textúrájú, selymes krémű, harmonikus sütemény a Curiositas, mondta a Napló kérdésére Schőnig Gertrúd, az egyik veszprémi cukrászda cukrászmestere. Az egységben augusztus 19-e óta kapható a torta. Hozzátette, az ilyenkor kötelező próbakészítések és kóstolások után kezdték el a torta gyártását, természetesen a győztes cukrászmester receptúrája szerint.
– A torta főbb alkotóelemei a birs, a mandula és a mogyoróolaj. Az alsó, pirított mandulalisztes tésztarétegre egy ropogós mogyorós réteg jön, amelyben a hántolt ostyát tejcsokoládéval és mogyoróolajjal keverjük ki. Ezután következik a százszázalékos mandulapralinét tartalmazó mandulamousse-krém, majd a birsalmazselé, amelybe birsalmakompót és birspálinka kerül – részletezte Schőnig Gertrúd.
Hozzátette, készítés után fagyasztják a tortát, amelynek tetejére étcsokoládés glazing kerül, amelyet transzferfóliás csokoládédísszel (cukrászati fólia, amelynek egyik oldala kakaóvajjal mintázott), valamint aranylüszterrel színezett mandulaszemekkel díszítenek. A vendégek pozitív visszajelzéseket adtak a tortáról, mindenkinek nagyon ízlik, és azt emelik ki, hogy mennyire harmonikus ízvilágot lehetett előcsalni a birsből a mandula és a mogyoró segítségével.
A cukrászmester örömét fejezte ki, hogy a tortában a birs kapja az egyik főszerepet, mert a cukrászatban nem általánosan elterjedt alapanyagról van szó.
Bár a birs megosztó gyümölcs, de véleménye szerint más ízekkel kombinálva sokat finomít a torta a gyümölcsféle markáns ízén, így aki nem szereti különösebben a birset, annak is bátran ajánlható az ország tortája.
A veszprémi cukrászdában addig készítik és árusítják majd a Curiositast, amíg érdeklődés lesz rá. Az elmúlt években előfordult, hogy felvették a kínálatukba az ország tortáját, és azóta is folyamatosan tartják, mint például az Őrség zöld aranyát vagy a Szatmári szilvatortát.
A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel. Idén a pilisszentiváni Jókenyér cukrászat csapata győzött a Szentivánéji álom tortával. A kreáció ízvilágát a kellemesen savanykás, fahéjas meggylekvár és a könnyű, meggyes habkrém adja, amelyet a tejszínes-zabpelyhes angolkrém tesz teljessé. A tortát cukormentes fehércsokoládé fedi, amelyet koszorúszerűen borít a fagyasztva szárított meggy. A cukor nélkül készült Szentivánéji álom szeletenként 13,3 gramm szénhidrátot és 252,5 kalóriát tartalmaz.