Hétvége

2014.06.06. 16:15

Isten jelenléte

Pünkösd a keresztyénség három legnagyobb ünnepének egyike. A Szentlélek kiárasztását, eljövetelét ünnepeljük.

Balla Emőke

- Pünkösd valóban az egyik legnehezebben megfogható ünnep, hiszen Jézus születése, halála és feltámadása a külső szemlélő számára is jobban kézzelfogható, megragadható, leírható, mint a Szentlélek eljövetele, aminek a lényege belső változás. A Szentlélek jelenléte azt jelenti, hogy bennünk változik meg valami, mondta Tóth Károly takácsi evangélikus lelkész. - Ezt a belső változást kívülről nehezebb látni, de vannak külső jelei. Az első pünkösdkor a szélzúgás, a lángnyelvek megjelenése voltak a külső jelek és egy jel, ami nem látható, hanem hallható volt. A Jézusról szóló örömhírt, amit Péter apostol hirdetett, a különböző helyekről érkezett emberek saját anyanyelvükön hallották. A Szentlélek jelenlétének ma is vannak jelei: Isten igéje, szava, üzenete érthetővé, hatóvá válik az emberek számára. Ma is ez a legfontosabb műve a Szentléleknek.

A Szentlélek lényege egyszerűen megfogalmazható, Isten jelenléte. Ez a bibliai időkben másféle módon is megtapasztalható volt, különösen 2000 évvel ezelőtt, Jézusnak a földi emberi jelenlétében is. Isten jelenléte ma a Szentlelken keresztül tapasztalható meg.

- Ezt ünnepeljük pünkösdkor a Szentlélekben, hogy nincs távol tőlünk az Isten. Jézus a feltámadása utáni negyvenedik napon mennybe ment, ahogy emelkedett fel, a tanítványok néztek felfelé. Sokan ilyennek tartják ma is a keresztyénséget - nézik a felhőket - , de a keresztyénség nem ez. Jézus azt ígérte, nem hagyja magukra a tanítványokat. Mennybemenetelekor a tanítványok nagyon magányosak voltak, de megígérte Jézus, hogy elküldi Szentlelkét. Pünkösd csodája ezt jelenti: a keresztyénség nem a felhőkbe nézegetés, mert eljött Isten a Szentlélekben, tíz nappal a mennybemenetel ünnepe után, pünkösdkor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!